Stożek
Monika: w okresie karnawału można zrobić czapki−stroiki, które mają kształt stożka.
a) oblicz promień wycinka koła, z którego wykonano stroiki dla dziecka o obwodzie głowy 52 cm,
tak żeby kąt rozwarcia czapeczki (stożka) był prosty. Wynik zaokrąglij do 0,01 cm.
b) zaprojektuj dla siebie czapeczkę w kształcie stożka, której wysokość będzie równa 20 cm.
14 gru 20:27
pipa: ja mam taką czapkę z 3 kutasami w kształcie stożków i zawsze ją ubieram na Sylwestra
14 gru 20:30
Monika: dzięki pipa dzięki temu oblicze długość kutasa ♥
14 gru 20:32
Mila:
L=2πr=52 obwód czapeczki jest równy długości łuku wycinka koła ,
tworząca stożka to promień koła z którego wykorzystano wycinek na czapeczkę.
W ΔCSB:
R
2=2r
2
R=r
√2
R=8.28*1,41
14 gru 22:50
Eta:
19 gru 18:04
Mila:
O co chodzi?
Wprawdzie Monika, nie raczyła podziękować, ale dowcipnie skomentowała pipę.
19 gru 20:13
Eta:
Hej Mila
Wykasowałam ..... wpis pipa ( bo był........
19 gru 20:50
Eta:
A teraz ...
dla
Krzyśka
19 gru 20:50
Mila:
Przeczytałam.
Ja nie mogę
Eto kasować, bo nie mam swojego komputera, kasuj wg uznania, ten komentarz
też.
19 gru 20:54
Krzysiek : A jak
Eta była u spowiedzi i teraz skasuje mój wpis to będzie musiala znowu isc
19 gru 20:58
Eta:
To Ty musisz powtórzyć spowiedź "zbereźniku"
19 gru 21:00
Coooo: Wytłumaczy ktoś?
17 lut 16:54
Coooo: Skąd wiadomo ze wysokość stożka jest równa jego promieniowi podstawy?
17 lut 16:55
Coooo: Plisssss
17 lut 17:00