Macierz
Leo: Witam mam problem z tym zadaniem. Oblicz rozwiązania tego równania, względem parametru a
x+ (a+1)y=5
(a+1)x + 4y=10
3x + (2a+1)y=12
Rząd macierzy A 1 a+1
a+1 4
3 2a+1
Rząd macierzy uzupełnionej 1 a+1 5
a+1 4 10
3 2a+1 12
Obliczam det macierzy uzupełnionej = −2a
2 +a +1 a1=1 a2=−0.5
Tu pojawiają się moje pytania. Następny krokiem aby rozwiązać to zadanie będzie podstawienie
wartości a do rzędów macierzy uzupełnionej i macierzy A. Potem wg twierdzenia
Kroneckera−Capellego dostaję liczbę rozwiązań zależnych od rzędnych ?
Jak wygląda sytuacja dla a≠1 i a≠−0,5 ?
I najważniejsze czy moje rozumowanie jest poprawne ?
Z góry dzięki