matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz iloczyn
Witam.:
Ciąg (x; −3; 1:...) jest geometryczny. Oblicz iloczyn pierwszego i siódmego wyrazu tego ciągu.
14 gru 16:30
Jerzy:
1
q = −
3
a
2
= a
1
*q i a
2
= −3 a
7
= a
1
*q
6
14 gru 16:34