Wyznacz pochodną
pochodna: | | x4 | |
Wyznacz pochodną y= |
| |
| | x3+2 | |
| | x6+8x3 | |
Doszedłem do momentu y'= |
| |
| | (x3+2)2 | |
14 gru 19:11
14 gru 19:23
pochodna: Coś dalej musze robic?
Musze obliczyc ekstremum.
14 gru 19:32
14 gru 19:35
pochodna: Nie mogę jakos rozbic tej pochodnej? Zawsze rysowałem wykres z którego ładnie dało się odczytać
ekstremum.
14 gru 19:37
Krzysiek: mianownikiem się nie przejmujesz bo tam zawsze masz wartość dodatnią (z wyjątkiem gdy funkcja
się zeruje)
rozwiązujesz równanie:
x6+8x3=0
szukasz miejsc zerowych i rysujesz poglądowy wykres tej funkcji (kiedy przyjmuje wartości
dodatnie/ujemne)
14 gru 19:42
pochodna: Ok, dzieki.
14 gru 19:44
pochodna: | | −64 | |
Wyszło mi −2 i 0. Zeby policzyc ekstremum max podstawiam pod x −2, wychodzi |
| ... |
| | −28 | |
14 gru 21:18
pochodna: Dodatkowo 0 nie nalezy do dziedziny wiec nie wiem jak policzyc minimum.
14 gru 21:20
Krzysiek: y(−2)=16/(−6) −max lokalne
A czemu 0 nie należy do dziedziny?
dla jakich 'x' , x3+2≠0
14 gru 21:24
pochodna: Rozbiłem x
3+2=/=0 na x(x
2)=/=0 i wyszło ze 0 nie nalezy.
Nie wiem rowniez gdzie robie blad w obliczeniach y(−2)
| (−26+8*(−23)) | | −64 | | −16 | |
| =U{=26+8*−23}{−26+4*−23+4= |
| = |
| |
| (−23+2)2 | | 28 | | 7 | |
14 gru 21:38
pochodna: rozbiłem na x(x2+2)=/=0, coś mi zjadło wczesniej
14 gru 21:38
Krzysiek: y(−2) czyli wstawiasz x=−2 do funkcji y=f(x) a nie do pochodnej.
i x3+2≠x(x2+2)
x3+2≠0
x3+(3√2)3≠0
14 gru 21:45
pochodna: No to juz wychodzi

A co z tą dziedziną i minimum?
14 gru 21:49
Krzysiek: co do dziedziny policz dla jakich x3+2≠0
0 należy do dziedziny bo: 0+2≠0
A dla 0 mamy min lokalne.
14 gru 21:53
pochodna: Serdecznie dziekuje.
14 gru 21:56