Kilka zadań z funkcji kwadratowej
malwinka98: Cześć

mam problem z paroma zadankami, miło będzie jeśli ktoś mi pomoże

z góry dziękuje
| | 1 | |
1. Wyznacz wartość największą funkcji f(x)= |
| w przedziale <1,3> |
| | x2 + 4x − 1 | |
2.Parabola, która jest wykresem funkcji kwadratowej f(x)= ax
2 + bx +c, przechodzi przez punkt
(−2,10) oraz f(−1)=f(3)=0. Oblicz odległość wierzchołka paraboli od początku układu
współrzędnych.
3. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= ax
2 + 4x + 1. Wierzchołek paraboli, która jest wykresem
tej funkcji, leży na prostej o równaniu y=−5. Oblicz współrzędne tego wierzchołka.
| | 1 | |
4. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x) = − |
| x2 − 2x + c jest przedział (−∞,7>. |
| | 3 | |
Zatem współczynnik c jest równy: A.−3 , B.4, C.7, D.10.
5.Największa wartość funkcji kwadratowej f(x)=a(x−2)
2 − 4, gdzie a ≠0, w przedziale domkniętym
<−4,−2> jest równa 12. Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f w przedziale <−4,−2>.
6.Funkcja kwadratowa f, której miejscami zerowymi są liczby −2 i 4, dla argumentu 1 przyjmuje
wartość 3. Uzasadnij, że wykres funkcji f ma dwa punkty wspólne z prostą y=2
Bardzo proszę o takie tłumaczenie 'łopatologiczne', ponieważ średnia jestem w tym temacie.