Przekształcenia wykresu funkcji wykładniczej
Xerox: Cześć. Czy mógłby ktoś mi pomóc z rozwiązaniem zadania?
Treść zadania:
Naszkicuj wykres funkcji f. Odczytaj z wykresu zbiór rozwiązań nierówności F(x) ≥ 1.
Po przekształceniu wyszło mi, że f(x) = 5
x+2
Teraz chciałem narysować wykres funkcji g(x) = 5
x
Podstawiłem sobie liczby:
g(1) = 5
g(0) = 1
Nasza nauczycielka wymaga jednak żebyśmy wyznaczyli co najmniej 5 punktów. Problem w tym, że
nie chce robić tego na jakichś wielkich liczbach. Macie może jakiś pomysł na to, żeby
pozostałe dwa punkty były w miarę normalne?