Zadanie wzory Viete'a
Dziki wąż: Liczby x1, x2 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f. Wykaż, że:
Należy skorzystać z warunku, że x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej i zastosować
wzory Viete'a
x14+x24=[(x1+x2)2−2x1x2]2−2*(x1x2)2
14 gru 20:17
===:
Należy ... należy
Treść zadania NALEŻY przepisać dokładnie (przerysować)
a nie wpisywać tu swoje brednie
14 gru 20:28
Dziki wąż: Nie rozumiem skąd ten atak. Nauczyciel kazał nam rozwiązać to zadanie na dwa sposoby, pierwszy
z liczeniem i drugi z zastosowaniem wzorów Viete'a i właśnie tego nie potrafie zrobic
14 gru 20:58
===:
a dokładnie wpisać treść potrafisz?
14 gru 20:59
Dziki wąż: Jaką treść, człowieku, o co Ci chodzi?
14 gru 21:31
Dziki wąż: Liczby x1, x2 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f. Wykaż, że:
x14+x24=[(x1+x2)2−2x1x2]2−2*(x1x2)2
UWAGA! NALEŻY ZASTOSOWAĆ WZORY VIETA
14 gru 21:32
Dziki wąż: Liczby x1, x2 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f. Wykaż, że:
x14+x24=[(x1+x2)2−2x1x2]2−2*(x1x2)2
UWAGA! NALEŻY ZASTOSOWAĆ WZORY VIETA
14 gru 21:32
Qulka: no to zamiast x1+x2 wstaw −b/a a zamiast x1x2 wstaw c/a i licz
14 gru 21:32
Dziki wąż: No i wychodzi mi b4/a4 − 4b2c/a3 +2c2/a2
14 gru 21:38
Qulka: no i wstawiasz współczynniki z funkcji kwadratowej i masz wynik
14 gru 21:44
Dziki wąż: ale ja mam wykazać, że to się równa x12 + x22
14 gru 21:46
Qulka: ale to są wzory skróconego mnożenia .. to jest prawdziwe dla dowolnych liczb więc co mają do
tego pierwiastki i wzory Viete'a
14 gru 21:56