szereg geometryczny
LoLo : √3−3+3√3−9+....
14 gru 23:02
Eta:
q= −√3 |q|>1
szereg rozbieżny
14 gru 23:05
Przemysław: q=−√3
|q|>1
szereg rozbieżny
mam rację?
14 gru 23:06
14 gru 23:06
Przemysław: a
n=a
1*q
n−1, jeżeli |q|>1 to warunek konieczny zbieżności jest niespełniony
jeżeli q=0, to musi być: a
1=0, żeby szereg był zbieżny (a będzie, bo granica sum cząstkowych
0→0)
jeżeli |q|<1 to mamy wzór na ze wzoru na sumę wyrazów ciągu geometrycznego:
| | 1−qn | | 1 | |
Sn=a1* |
| →a1* |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
14 gru 23:12