Oblicz o ile istnieje sumę podanego szeregu geometrycznego
LoLo : Oblicz o ile istnieje sumę podanego szeregu geometrycznego
13+19+127+181+......
1+1√2+12+12√2+....
3−0,3+0,03−0,003+.....
Naprowadzi ktoś mnie jak to się robi mniej więcej
14 gru 19:09
14 gru 19:21
LoLo : | | 13 | |
przykład pierwszy równa się S= |
| = 12 ? ? |
| | 1 − 13 | |
14 gru 20:05
LoLo : jak zrobić drugi ?
14 gru 20:22
Eta:
Tak samo

2/
| | 1 | | 1 | | √2 | |
q= |
| , |q|<1 S= |
| = |
| =......... |
| | √2 | | | | √2−2 | |
3/ q= −0,1 , |q|<1
14 gru 20:50