własności działań, studia
Skipper11: Witam, nie rozumiem paru rzeczy z własności działań.
A mianowicie mam sprawdzić czy działanie a(+)b=a+b+1 jest przemienne i łączne.
1)Przemienność
a,b⊂R
a(+)b=a+b+1=b+a+1=b(+)a
Czyli działanie jest przemienne i tu pytanie, czyli po prostu a zamieniamy miejsc z b i
sprawdzamy
czy wyrażenie nie zmieniło wartości? O ile dobrze myślę
2)Łączność (i tu rzecz, która bardziej nie wiem skąd się wzięła o.O)
[ a(+)b] (+) c = [a+b+1] (+) c = [a+b+1] + c +1 = a+b+c+1
I tutaj skąd to [a+b+1] i czemu dodajemy później nie samo c, ale c+1?
a(+)[b(+)c] = a(+)[b+c+1] +1 = a+b+c+2
I znów skąd to [b+c+1] i czemu na końcu dodajemy jeszcze 1?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
14 gru 20:41
Krzysiek: a(+)b=a+b+1
czyli bierzesz pierwszą liczbę dodajesz do drugiej liczby i jeszcze na koniec dodajesz '1'
b(+)a=b+a+1
działanie '+' to zwykłe dodawanie które jest przemienne więc:
b(+)a=b+a+1=a+b+1=a(+)b
czyli
b(+)a=a(+)b
2)[ a(+)b] (+) c = [a+b+1] (+) c
i teraz pierwszą liczbą w tym przypadku jest a+b+1
więc do tej liczby masz dodać drugą liczbę 'c' i jeszcze na koniec trzeba dodać '1'
czyli [a+b+1] (+) c =(a+b+1)+c+1
14 gru 20:48
Skipper11: Okej, teraz ogarniam.
Dzięki
14 gru 20:54