matematykaszkolna.pl
własności działań, studia Skipper11: Witam, nie rozumiem paru rzeczy z własności działań. A mianowicie mam sprawdzić czy działanie a(+)b=a+b+1 jest przemienne i łączne. 1)Przemienność a,b⊂R a(+)b=a+b+1=b+a+1=b(+)a Czyli działanie jest przemienne i tu pytanie, czyli po prostu a zamieniamy miejsc z b i sprawdzamy czy wyrażenie nie zmieniło wartości? O ile dobrze myślę 2)Łączność (i tu rzecz, która bardziej nie wiem skąd się wzięła o.O) [ a(+)b] (+) c = [a+b+1] (+) c = [a+b+1] + c +1 = a+b+c+1 I tutaj skąd to [a+b+1] i czemu dodajemy później nie samo c, ale c+1? a(+)[b(+)c] = a(+)[b+c+1] +1 = a+b+c+2 I znów skąd to [b+c+1] i czemu na końcu dodajemy jeszcze 1? Z góry dziękuję za podpowiedź.
14 gru 20:41
Krzysiek: a(+)b=a+b+1 czyli bierzesz pierwszą liczbę dodajesz do drugiej liczby i jeszcze na koniec dodajesz '1' b(+)a=b+a+1 działanie '+' to zwykłe dodawanie które jest przemienne więc: b(+)a=b+a+1=a+b+1=a(+)b czyli b(+)a=a(+)b 2)[ a(+)b] (+) c = [a+b+1] (+) c i teraz pierwszą liczbą w tym przypadku jest a+b+1 więc do tej liczby masz dodać drugą liczbę 'c' i jeszcze na koniec trzeba dodać '1' czyli [a+b+1] (+) c =(a+b+1)+c+1
14 gru 20:48
Skipper11: Okej, teraz ogarniam. Dzięki emotka
14 gru 20:54