Fizyka
Matt: Autobus o masie m=10t zwiększył swoja prędkość z Vo=20 m/s do Vk=30 m/s na drodze s=500 m.
Oblicz średnią moc silnika.
Błagam czy ktos może mi dobrze wyjaśnić jak to powinno być zrobione?
14 gru 20:09
Metis: m=10t=10*10
3 kg
v
0=20m/s− prędkość początkowa
V
k− prędkość końcowa
s=500 m − przebyta droga.
P=?
Najpierw oblicz t.
Poźniej przyspieszenie a.
Skorzystaj z II zasady dynamiki Newtona , wylicz F.
Za W , wstaw W=F*s
14 gru 20:22
Matt: Jaki powinien być wynik?
14 gru 20:24
Matt: Czas mi wyszedł 20s
14 gru 20:25
Metis: Nie mam czasu na rachunki.
Masz rozwiązanie na widelcu, tylko dobrze policz.
14 gru 20:26
Matt: Ok, dzięki
14 gru 20:36
pipa:
| | W | | ΔEk | | m(vk2 −vo2) | | m(Vo+Vk)2(Vk − Vo) | |
P= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | t | | t | | 2t | | 4s | |
14 gru 20:44
pipa: P = 125 kW jakem piPa
14 gru 20:47
pipa: zadania z fizyki wstawiaj na fizyka.pisz.pl
14 gru 20:48
Matt: Dzięki Pipa, z tego co pamiętam wyszło mi 125000w, więc jest ok.
Z reguły tutaj jest większy ruch, tam świeci pustkami czasem
14 gru 21:28