zadanie
Matematyka granice: Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się robi tego typu zadania na przykładach?
1. Czy można uciąglić funkcję w 0?
2. Zbadać ciągłość funkcji:
| | nx−n−x | |
f(x)=lim |
| , x∊R |
| | nx+n−x | |
n→
∞
3. Niech funkcja f: [0,1] →[0,1] będzie ciągła. Wykazać, że istnieje punkt c taki, że f(c)=c.
Z góry dzięki.
14 gru 13:09
Jerzy:
1) nakładasz wartość: f(x) = 0 , dla x = 0
2) może masz obliczyć granicę
3) gdzie należy c ?
14 gru 13:27
Matematyka granice: Ale w pierwszym dla x=0 to bym miał dzielenie przez zero co nie?
14 gru 13:55
Jerzy:
ale tak się uciagla funkcję ... określając jej wartość w punkcie nieciągłości
14 gru 13:57
Matematyka granice: aha ok, ja zupełnie zielony jestem w tym temacie
14 gru 13:58
Jerzy:
sorry ... musisz nadać tej funkcji wartość 1 , dla x = 0
14 gru 14:13