proste
pies: wykrs funkcji g otrzymano przez przsuniecie wykresu funkjcii f(X)=−x2 O WEKTOR U.podaj wzor
funkcji h ktora otrzyn=mujemy w wyniku przesuniecia wykresu f. f o wektor −2U
g(x)=−(x+1)2−6
oraz przyklad b g(x)=−x2+6x+4
14 gru 18:42
Kraterek: W pierwszym przykładzie wektor u = [−1, −6], a więc −2u = [2, 12] czyli wzór będzie miał
postać f(x) = −(x−2)2+12.
W drugim trzeba najpierw doprowadzić do postaci kanonicznej i dalej na takiej samej zasadzie
14 gru 18:51
14 gru 18:56
Kraterek: No to nie za dobrze z Twoją wiedzą na temat funkcji kwadratowej,
pies 
Wynika to z postaci kanonicznej y = a(x−p)
2+q
14 gru 19:04
Kraterek: Jeśli przyjrzymy się funkcji
−x2
oraz
−(x+1)2−6, to widać skąd wziął się ten wektor?
−p=1, czyli p=−1, natomiast q=−6
14 gru 19:06
pies: nie nie rozumiem dlaczego p=1
14 gru 19:27
14 gru 20:12
pies: dlaczego nie p=1
14 gru 20:14
15 gru 00:06