prawdopodobieństwo
robie22: W pralce było 6 par skarpet, wyciągnięto 7. Jaka jest oczekiwana liczba wyciągniętych par.
Widziałem rozwiązanie w którym zrobiono to mniej−więcej tak:
X = X1 + X2 + ... + X6
Gdzie Xn odpowiada n−tej parze, np.
X1 = 1 kiedy ta para została wyciągnięta, 0 gdy nie
Czyli E(X1) = p
I E(X) = 6p
Nie do końca rozumiem jak przeszliśmy z jednego rozkładu (takiego w którym może być 1, 2, 3
pary) do drugiego, czy mógłby ktoś to wytłumaczyć albo polecić stronę na której ten sposób
(dopiero zaczynamy E(X))?
14 gru 12:12
robie22: bump...
15 gru 23:09