Wyznacz zbiór wartości
Dżin: Znaleźć zbiór wartości funkcji:
w przedziale x∊(0; 2π)
14 gru 18:14
Dżin:
14 gru 18:43
Dżin:
15 gru 14:15
ICSP: do czego udało Ci się dojsc ?
15 gru 14:27
Dżin: nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie ale liczyłbym lim f(x) x→0+ oraz lim f(x) x→π−
15 gru 15:24
ICSP: a jak uzasadnisz, że wewnątrz przedziału nie ma wiekszej/mniejszej wartości ?
15 gru 15:25
Dżin: a jeśli granice byłyby równe to liczyłbym ekstrema, ale nie wiem czy to jest dobre
rozumowanie..
15 gru 15:25
Dżin: poprawka:
lim f(x) x→2π−
15 gru 15:27
ICSP: Ja bym zaczął od uproszczenia wzoru.
15 gru 15:31
Jerzy:
| | 5π | | x | | x | |
sin( |
| − |
| ) = cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 gru 15:36
15 gru 15:45
Dżin: | | x | |
sin |
| w danym przedziale przyjmuje wartości (0; 1> więc Yf = <2; +∞) |
| | 2 | |
15 gru 15:48
Mila:
| | 5π | | x | | π | | x | | x | |
sin( |
| − |
| )=sin(2π+ |
| − |
| )=cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz licz
wynik : y≥2
15 gru 15:57
Dżin: Dzięki Mila! Rachunki mogą się jeszcze komuś przydać
15 gru 16:06
Mila:
Nie widziałam Twojego zapisu, bo długo pisałam.
15 gru 16:07