zadanie
Maciek: Trzy dziewczynki podzieliły miedzy siebie 770 orzechów, dzieląc je proporcjonalnie do swojego
wieku. Na każde trzy orzechy wzięte przez Anię, Milena wzięła cztery, a na każde siedem
orzechów wziętych przez Natalię, Milena wzięła sześć. Ile orzechów miała najmłodsza
dziewczynka?
zrobiłem to tak:
Ania : MIlena − 3:4
Natalia:Milena − 7:6
Ania:Milena:Natalia: 4,5:6:7
czyli Ania ma 198 orzechów
czy forma rozwiązania jest poprawna czy można to rozwiązać na pomoca układu równań/równania?
14 gru 19:44
Maciek:
14 gru 20:02
Maciek: .
15 gru 06:49
Jerzy:
x + y + z = 770
| | 4 | | 28 | |
x + |
| x + |
| x = 770 ⇔ 70x = 770 ⇔ x = 11 |
| | 3 | | 18 | |
15 gru 08:35