Równanie z niewiadomą i parametrem
bolo: Dane jest równanie z niewiadomą x i parametrem m:
4m2x=m+x+12
Przedyskutuj liczbę rozwiązań ze względu na wartość parametru m. W przypadku istnienia
rozwiązania napisz je w najprostszej postaci.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
14 gru 17:16
Jerzy:
1) wyznacz x z tego równania
14 gru 17:20
bolo: 4m2x−m+12 = x
?
14 gru 17:25
Jerzy:
masz wyznaczyć samo x
14 gru 17:26
bolo: minus 1/2 *
14 gru 17:26
Jerzy:
| | 1 | | | | 2m + 1 | |
4m2x − x = m + |
| ⇔ x = |
| = |
| , |
| | 2 | | 4m2 − 1 | | 2(4m2 − 1) | |
i teraz duskutuj nad rozwiazaniami
14 gru 17:32
bolo: Więc teraz muszę sprawdzić kiedy mianownik się zeruje i podstawić wyniki pod pierwsze równanie?
14 gru 18:56