matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
4kat
trap:
Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców dłuższego ramienia wynoszą 3 cm i 7 cm. Oblicz pole trapezu.
14 gru 18:45
trap:
nie rozumiem dwoch ostatnich działan:
http://www.zaliczaj.pl/zadanie/451803/na-okregu-opisano-trapez-prostokatny-odleglosc-srodka-okregu-od/
14 gru 18:52
Eta:
Pole trapezu = 2 P( kwadratów o boku r) + 2P( pola trójkąta BSC) bo trójkąt BSC jest prostokątny o kącie prostym |∡BSC|=α+β= 90
o
i ΔBFS ≡ ΔBSE i ΔCSE≡ΔCGS z tw. Pitagorasa w ΔBSC : c=
√
3
2
+7
2
=
√
58
3*7
21
21
2
to w trójkącie BSC : r=
=
to r
2
=
c
√
58
58
1
21
P(ΔBSC}=
*3*7=
2
2
21
2
P(trapezu}= 2r
2
+ 2P(ΔBSC) =
+21 =........
29
14 gru 20:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick