.
Natalka: Całki. Co zrobiłam źle. W ogóle to mam dwa rozwiązania, dwa różne i żadne dobrze.
| | 1 | | 2 | |
1) = ∫ |
| − |
| dx = ln|x| − 2ln|x2| + C |
| | x | | x2 | |
spróbowałam inaczej
| | 1 | | 2 | | −2 | | 2 | |
2) = ∫ |
| − |
| dx = ∫x−1−2x−2 dx = |
| x−1+C = |
| + C |
| | x | | x2 | | −1 | | x | |
undefined
14 gru 21:52
14 gru 21:54
Natalka: | | 1 | |
Czy ln|x| jest całką tylko np z |
| (gdy w mianowniku jest samo x?) |
| | x | |
undefined
14 gru 21:55
Krzysiek: policz pochodną lnx2 i sprawdź czy otrzymasz 1/x2
14 gru 22:00
Natalka: ok, rozumiem. dzięki
∫tg(3x)dx
undefined
14 gru 22:05
Qulka: tak tylko gdy 1/x
14 gru 22:05
Natalka: ∫tg(3x)dx
mógłby ktoś wyjaśnić tą metodę podstawiania?
undefined
14 gru 22:07
14 gru 22:11
Natalka: dzięki
Qulka nie rozumiem jeszcze jednego przykładu
bo jak dla mnie
= ∫(2/x − x/2) dx = 2ln|x| − ∫(1/2x) dx = 2ln|x| − 1/3x
2 + C
undefined
14 gru 22:16
Qulka: jak masz + lub − w liczniku to możesz rozbić jak w mianowniku to nie
14 gru 22:18
14 gru 22:19
Natalka: wiem, że odpowiedź to ln|x2−4| ale nie za bardzo wiem dlaczego
undefined
14 gru 22:20
J:
bo licznik jest pochodną mianownika
14 gru 22:23
J:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = lnIf(x)I + C |
| | f(x) | |
14 gru 22:26
14 gru 22:31