matematykaszkolna.pl
ciągi monotoniczność mateusz: ciągi monotoniczność nie kapuje tego mam ciąg np
 n2 +1 
1) an =

 n! 
 bn + 1 
korzystam ze wzoru na monotoniczność

 bn 
dochodzę do momentu gdy
 n2 +2n + 2 
an =

.... co dalej ?
 n3 + n2 + n + 1 
2) an = n + 10 + |n − 10 robie i mam an = |n − 9| − |n − 10| + 1 ...
14 gru 17:13
mateusz:
14 gru 18:23
Mila: 1)
 n2+1 
an=

wszystkie wyrazy dodatnie
 n! 
 an+1 
Jeżeli lim n→

=q<1 to ciąg an→0
 an 
 (n+1)2 
an+1=

 (n+1)! 
an+1 (n+1)2+1 n! 

=

*

=
an (n+1)! n2+1 
 n2+2n+2 n! n2+2n+2 
=

*

=

 n!*(n+1) n2+1 n3+n2+n+1 
 n2+2n+2 
Lim

=0
 n3+n2+n+1 
limn→ (an)=0
14 gru 18:47
Mila: 2) an=n+10+|n−10| dla n≥10 an=n+10+n−10=2n ciąg rosnący bo f(x)=2x jest funkcją liniową rosnącą. dla n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9} an=n+10−n+10 =20 ciąg stały⇔ ciąg an nie jest monotoniczny.
14 gru 19:00
mateusz: czyli liczę rónżnicę wyrazów potem limes i jaki z tego wniosek ? Milu jakoś ciężko z tym u mnie .... Mogłabyś podać jakieś inne przykłady lub coś słownie, jeśli masz czas
14 gru 19:00
mateusz: nie potrafię określić jakiegoś ogólnego schematu do tego wszystkiego
14 gru 19:29
Mila: 2) dobrze 19:00 1) Przepraszam, ja liczyłam granicę w(1), a chodziło o monotoniczność. Zaraz do tego wrócę. Znajdę przykłady.
14 gru 20:10
14 gru 20:13
Mila: rysunek1)
 n2+1 
an=

 n! 
 n2+2n+2 
an+1=

 (n!*(n+1) 
 n2+2n+2 n2+1 
an+1−an=


= badamy znak tej różnicy
 (n!*(n+1) n! 
 n2+2n+2−(n+1)*(n2+1) 
=

=
 n!*(n+1) 
 n2+2n+2−n3−n2−n−1 −n3+n+1 
=

=

 n!*(n+1) n!*(n+1) 
mianownik jest dodatni niezależnie od wyboru n Licznik: −n3+n+1 n=1 −1+1+1=1>0 n=2 −8+2+1<0 ciąg nie jest monotoniczny, bo różnica (an+1−an) nie ma stałego znaku. Czasem warto obliczyć początkowe wyrazy , do wykluczenia wystarczy, do udowodnienia, że monotoniczny trzeba uzasadnienia na wzorach.
 1+1 
a1=

=2
 1 
 4+1 5 
a2=

=

 2 2 
 9+1 10 5 
a3=

=

=

 1*2*3 6 3 
 16+1 17 
a4=

=

 1*2*3*4 24 
ciąg nie jest monotoniczny ;
14 gru 20:30
Mila: Jeżeli chodzi o monotoniczność drugiego ciągu, badasz jak zachowują się wyrazy po usunięciu wartości bezwzględnej. sposób z różnicą jest bardziej skomplikowany, Masz tam, źle zapisane an=n+10+|n−10| an+1=n+1+10+|n+1−10|=n+11+|n−9| an+1−an=n+11+|n−9|−(n+10+|n−10|)=n+11+|n−9|−n−10−|n−10|=1+|n−9|−|n−10| trzeba zbadać np. czy jest stały znak: 1+|n−9|−|n−10|>0,a to kłopot lepiej tak , jak pokazałam.
14 gru 20:44
mateusz: dziękuję ślicznie wczoraj odświeżałem stronkę, ale tylko zauważyłem post ostatni, a tu tyle informacji pięknie
15 gru 10:38