ciągi monotoniczność
mateusz: ciągi monotoniczność
nie kapuje tego
mam ciąg np
| | bn + 1 | |
korzystam ze wzoru na monotoniczność |
| |
| | bn | |
dochodzę do momentu gdy
| | n2 +2n + 2 | |
an = |
| .... co dalej ? |
| | n3 + n2 + n + 1 | |
2) a
n = n + 10 + |n − 10
robie i mam
a
n = |n − 9| − |n − 10| + 1 ...
14 gru 17:13
mateusz:
14 gru 18:23
Mila:
1)
| | n2+1 | |
an= |
| wszystkie wyrazy dodatnie |
| | n! | |
| | an+1 | |
Jeżeli lim n→∞ |
| =q<1 to ciąg an→0 |
| | an | |
| an+1 | | (n+1)2+1 | | n! | |
| = |
| * |
| = |
| an | | (n+1)! | | n2+1 | |
| | n2+2n+2 | | n! | | n2+2n+2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | n!*(n+1) | | n2+1 | | n3+n2+n+1 | |
lim
n→∞ (a
n)=0
14 gru 18:47
Mila:
2)
an=n+10+|n−10|
dla n≥10
an=n+10+n−10=2n ciąg rosnący bo f(x)=2x jest funkcją liniową rosnącą.
dla n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
an=n+10−n+10 =20 ciąg stały⇔
ciąg an nie jest monotoniczny.
14 gru 19:00
mateusz: czyli liczę rónżnicę wyrazów potem limes i jaki z tego wniosek ?
Milu jakoś ciężko z tym u mnie ....
Mogłabyś podać jakieś inne przykłady lub coś słownie, jeśli masz czas
14 gru 19:00
mateusz: nie potrafię określić jakiegoś ogólnego schematu do tego wszystkiego
14 gru 19:29
Mila:
2) dobrze 19:00
1) Przepraszam, ja liczyłam granicę w(1), a chodziło o monotoniczność.
Zaraz do tego wrócę. Znajdę przykłady.
14 gru 20:10
14 gru 20:13
Mila:

1)
| | n2+2n+2 | | n2+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = badamy znak tej różnicy |
| | (n!*(n+1) | | n! | |
| | n2+2n+2−(n+1)*(n2+1) | |
= |
| = |
| | n!*(n+1) | |
| | n2+2n+2−n3−n2−n−1 | | −n3+n+1 | |
= |
| = |
| |
| | n!*(n+1) | | n!*(n+1) | |
mianownik jest dodatni niezależnie od wyboru n
Licznik:
−n
3+n+1
n=1
−1+1+1=1>0
n=2
−8+2+1<0
ciąg nie jest monotoniczny, bo różnica (a
n+1−a
n) nie ma stałego znaku.
Czasem warto obliczyć początkowe wyrazy , do wykluczenia wystarczy, do udowodnienia,
że monotoniczny trzeba uzasadnienia na wzorach.
ciąg nie jest monotoniczny ;
14 gru 20:30
Mila:
Jeżeli chodzi o monotoniczność drugiego ciągu, badasz jak zachowują się
wyrazy po usunięciu wartości bezwzględnej.
sposób z różnicą jest bardziej skomplikowany,
Masz tam, źle zapisane
an=n+10+|n−10|
an+1=n+1+10+|n+1−10|=n+11+|n−9|
an+1−an=n+11+|n−9|−(n+10+|n−10|)=n+11+|n−9|−n−10−|n−10|=1+|n−9|−|n−10|
trzeba zbadać np.
czy jest stały znak:
1+|n−9|−|n−10|>0,a to kłopot
lepiej tak , jak pokazałam.
14 gru 20:44
mateusz: dziękuję ślicznie wczoraj odświeżałem stronkę, ale tylko zauważyłem post ostatni, a tu tyle
informacji

pięknie
15 gru 10:38