Wyznacz współrzędne punktów przecięcia paraboli
Tomekk15531: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia paraboli
y=1/3x
2 −x − 2 z prostą y= x+4
Mógłbym poprosić o wytłumaczenie co trzeba zrobić bo kompletnie nie wiem o co chodzi
14 gru 18:03
===:
przyrównaj i licz
14 gru 18:14
Tomekk15531: nie jestem orłem z matmy mógłbyś mi jakoś bardziej pomóc?
14 gru 18:17
===:
chyba równanie kwadratowe potrafisz rozwiązać
itd
14 gru 18:21
Tomekk15531: aa dobra rozumiem już dziękuję
14 gru 18:30
===:
14 gru 18:42
Tomekk15531: no dobra jeśli dobrze myślę mam obliczyć x1 i x2 tak? obliczyłem Δ i wyszedł mi
| | 1 | |
√Δ= √10 |
| i co teraz? nie wyciągnę z tego całego pierwiastka |
| | 3 | |
14 gru 18:46