matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij tożsamość
Krystian:
[ 12
5/8
+ (
1
3
)
−2
* (2*3
−1
− 9
1/2
)]
−1/3
=2/5
14 gru 20:22
Mila:
Tam , było trochę inaczej zapisane,wg tamtego jest tożsamość.
5
1
L=[12
+(
)
−2
*(2*3
−1
−9
−1/2)
)]
−1/3
=
8
3
5
2
=[12
+3
2
*(
−(
√
9
)
−1
]
−1/3
=
8
3
101
2
1
=[
+9*(
−
)]
−1/3
=
8
3
3
101
1
=[
+9*(
]
−1/3
=
8
3
101
=[
+3]
−1/3
=
8
125
8
3
√
8
2
=(
)
−1/3
=(
)
1/3
=
=
8
125
3
√
125
5
14 gru 22:28