Szeregi
Klaudia1994: Oblicz sumę częściową szeregu (Proszę, mam jutro koło a nie ograniam totalnie

)
a) ∑n
nad znakiem sumy
∞
pod znakiem sumy n=1
b)∑3
−n
nad znakiem sumy
∞
pod znakiem sumy n=1
14 gru 15:29
Klaudia1994: 2. Sprawdź, czy dany szereg jest zbieżny jeśli tak, to oszacuj jego sumę:
nad znakiem sumy
∞
pod znakiem sumy n=1
nad znakiem sumy
∞
pod znakiem sumy n=1
14 gru 15:32
Paula: Proszę
14 gru 21:11
Przemysław: sumy od 1 do N
∑n = 1+2+3+...+N <−−− ciąg arytmetyczny
| | 1 | | 1 | |
∑3−n= |
| +9+ |
| +...+3−N |
| | 3 | | 27 | |
podzielmy na dwa podciągi?
9+3
3+...+3
N−1
oba to ciągi geometryczny
| | 1 | |
szereg geometryczny z q= |
| <1 więc zbieżyn, więc nasz dany też zbieżny |
| | 5 | |
| | 1 | |
b) asymptotycznie podobny do |
| a on zbieżny, czyli nasz jest zbieżny. |
| | 3n | |
Chyba jakoś tak
14 gru 22:31