matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.12.2009
Zadania
Odp.
9
Sylwiaa:
Hej
mam prosbe wytlumaczycie mi jak rozwiazac pochodna tej ponizej funkcji?
0
joerfi:
jak udowodnić wzór na ilość wszystkich dzielników danej liczby czyli np: mam liczbe 21*32*73 wiem że ilość dzielników to jest iloczyn (potęga +1)*(potęga2+1)*(itd) czyli w tym wypadku np:
2
ania:
Dla jakich wartości parametru t wykresy funkcji f(x) = x2 + 10 oraz g(x) = −x2 − tx − t + 8 mają jeden punkt wspólny, który leży w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych.
0
ania:
Dla jakich wartości parametru t wykresy funkcji f(x) = x2 + 10 oraz g(x) = −x2 − tx − t + 8 mają jeden punkt wspólny, który leży w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych.
3
Paweł:
1. Układ równań − proszę o rozwiązanie: 1/2x − 3 = 2y
1
Paweł:
1. Układ równań − proszę o rozwiązanie: 1/2x − 3 = 2y
0
bryły:
PROSZĘ o POMOC : Nie potrafię rozwiązać tego zadaniaemotka : Cysterna w kształcie walca umieszczona poziomo na samochodzie zawiera 2000 litrów oleju. Największa głębokość oleju w
2
&Ola&:
oblicz wartość wyrażenia
0
***tryg***:
Eto, Godziu, Bogdanie, Basiu i inni pomóżcie ***tryg***
23
zadanko:
wyznacz zbior wartosci parametru tnalezy<0,π>dla ktorych rownanie (2cost−1)x
2
−2x+cost=0 ma dwa pierwiastki
1
Jaaaa.. :) :
1. Narysuj dowolny trójkąt i czworokąt, który odbijesz względem punktu P.
7
magni:
wartość bezwzględna help
0
asiulka:
Wykonać ogrodzenie wokół dwóch rabat kwiatowych : w kształcie koła o średnicy 100cm oraz kształcie kwadratu o boku długości 0,8 m .Na które ogrodzenie zużyto najwięcej materiału?
1
asiulka:
Wykonać ogrodzenie wokół dwóch rabat kwiatowych : w kształcie koła o średnicy 100cm oraz kształcie kwadratu o boku długości 0,8 m .Na które ogrodzenie zużyto najwięcej materiału?
2
Marta:
Wśród 100 losów znajdują się 2 losy wygrywające 100zl, 3 losy wygrywające 50zl, 5 losów wygrywających 20 zl, 10 losów wygrywających 10 zl i reszta losów przegrywających W sposób
0
help !!:
PROSZĘ O POMOC Stosunek objętości stożka do objętości walca wpisanego w ten stożek wynosi 8/3. Podaj zależność między promieniami podstaw tych brył. Bardzo proszę o pomoc.
4
Beata:
Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 18cm
2
, a jego objętość jest równa 4cm
3
. Oblicz bok podstawy a, oraz wysokość graniastosłupa H?
0
gonia:
michał miał k złotych, na gumę do żucia wydał z groszy zostało mu m złotych wyznacz m k=8 z=90 a) rozwiąż zadanie dla k=8 dla z=90
3
Marta:
Wśród 100 losów znajdują się 2 losy wygrywające 100zl, 3 losy wygrywające 50zl, 5 losów wygrywających 20 zl, 10 losów wygrywających 10 zl i reszta losów przegrywających W sposób
0
gonia:
michał miał k złotych, na gumę do żucia wydał z groszy zostało mu m złotych wyznacz m k=8 z=90 a) rozwiąż zadanie dla k=8 dla z=90
3
***tryg***:
√
2
√
2
cosα=
v cosα=−
2
2
π
π
π
3
α=
+2kπ v x=−
+2kπ α=π−
+2kπ=
π+2kπ (II ćw.) v
4
4
4
4
1
Mika1mt:
turysta przebył 630 km gdyby codziennie szedł o 10 km więcej byłby w drodze o 4 dni krócej. Ile dni turysta był w drodze?
1
pomocy :
Proszę pomóżcie !
1
Marta:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych oczek wynosi 8, jesli wiadomo że na każdej kostce wypadła:
2
Marta:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych oczek wynosi 8, jesli wiadomo że na każdej kostce wypadła:
3
ilona :
znajd liczbę odwrotna i preciwną do liczby a = 1
2
3
−1,2*
9
12
3
Pawełek:
Przekształcanie wzorów
2
Mika1mt:
I3−xI−Ix+2I x∊(−2,3)
3
Pitt:
1. Do pewnego magazynu dostarczają pudełka dwie fabryki F1 i F2, przy czym 60% dostaw pochodzi z F1, a 40% z F2. Wśród pudełek, produkowanych przez te fabryki braki stanowią odpowiednio 2%
1
Pitt:
1. Do pewnego magazynu dostarczają pudełka dwie fabryki F1 i F2, przy czym 60% dostaw pochodzi z F1, a 40% z F2. Wśród pudełek, produkowanych przez te fabryki braki stanowią odpowiednio 2%
1
Pati:
prawdopodobieństwo zdarzenia, że w rzucie dwiema symetrycznymi kostkami do gry otrzymamy iloczyn oczek równy 6, wynosi: a. 1/4 b. 1/9 c. 1/12 d. 1/18 proszę o jakieś proste
1
Pitt:
0
Krzysiek2005:
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 40 cm. Krawędź podstawy ma długość x. Napisz wzór funkcji opisującej objętość tego graniastosłupa w
0
Krzysiek2005:
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 40 cm. Krawędź podstawy ma długość x. Napisz wzór funkcji opisującej objętość tego graniastosłupa w
1
Pati:
prawdopodobieństwo zdarzenia, że w rzucie dwiema symetrycznymi kostkami do gry otrzymamy iloczyn oczek równy 6, wynosi: a. 1/4 b. 1/9 c. 1/12 d. 1/18 proszę o jakieś proste
3
Beata:
Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 18cm
2
, a jego objętość jest równa 4cm
3
. Oblicz bok podstawy a, oraz wysokość graniastosłupa H?
4
LcK:
PILNE
! Rozwiąż nierówności (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0 x
3
+x
2
−17x+15>0 x
4
+x
3
−11x
2
−5x+30≥0 x
6
−x
4
−x
2
+1≤0 Proszę o pomoc
0
LcK:
PILNE
! Rozwiąż nierówności (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0 x
3
+x
2
−17x+15>0 x
4
+x
3
−11x
2
−5x+30≥0 x
6
−x
4
−x
2
+1≤0 Proszę o pomoc
0
bezsradna:
poprosze o pomoc Dla jakich wartości parametru t wykresy funkcji f(x) = x
2
+ 10 oraz g(x) = −x
2
− tx − t + 8
0
bezsradna:
poprosze o pomoc Dla jakich wartości parametru t wykresy funkcji f(x) = x
2
+ 10 oraz g(x) = −x
2
− tx − t + 8
1
gangsta:
uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m równanie x
2
+ (m+1)x − m − 2 = 0 ma tylko całkowite pierwiastki.
13
Iwona :
Pomocy. Wiek pewnej osoby w roku 1998 był równy sumie jej roku urodzenia. Ile lat miała ta osoba w 1998 roku?
1
Iwona :
Samochód przejechał połowę drogi z prędkością 90 km/ h, a pozostałą drogę zprędkością 60 km/ h. Oblicz średnią prędkość samochodu
1
iktorn:
Zbadaj czy ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
= −
4
n
5
jest ciągiem geometrycznym
0
iktorn:
Zbadaj czy ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
= −
4
n
5
0
iktorn:
Zbadaj czy ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
= −
4
n
5
0
Magda K.:
Dziesięciu uczestników wycieczki wśród których jest pan Paweł i pan Rafał ustawiło się w losowo przed kasą chcąc kupić bilety do muzeum. Jakie jest prawdopodobieństwo, że panowie nie stoją
2
kasia:
Siostra i brat jeżdżą rowerami z domu do odległej o 6km szkoły . Siostra jeżdzi z prędkością 200m /min, a starszy od niej brat 250m / min. O ile minut póżniej brat może wyjechać z domu,
0
Magda K.:
Dziesięciu uczestników wycieczki wśród których jest pan Paweł i pan Rafał ustawiło się w losowo przed kasą chcąc kupić bilety do muzeum. Jakie jest prawdopodobieństwo, że panowie nie stoją
10
kasia:
Motorówka , płynąca z prądem rzeki, przebyła drogę 12km w czasie 20 minut. Prędkość motorówki wynosi 30 km/h. Oblicz prędkość prądu rzeki.
11
Ola:
Kwadrat podzielono na dwa prostokąty, których stosunek pól jest równy 3:1. Wyznacz stosunek obwodów tych prostokątów.
0
Ola:
Kwadrat podzielono na dwa prostokąty, których stosunek pól jest równy 3:1. Wyznacz stosunek obwodów tych prostokątów.
0
zaq1:
Ile powinny wynosić równe wkłady oszczędnościowe z góry przez 20 lat, aby po upływie tego okresu (od 21.roku) zapewniały roczną rentę 18 000 zł płaconą z dołu przez 8 lat? Roczna
8
Ola:
pomocy
?. Ile litrów soku trzeba dodać do 5 litrów wody, żeby mieszanka zawierała 20% soku.
6
Ola:
pomocy
?. Ile litrów soku trzeba dodać do 5 litrów wody, żeby mieszanka zawierała 20% soku.
0
zaq1:
Bank oferuje bon, który na końcu każdego roku przez 10 lat przyniesie właścicielowi dochód 10 000 zł. Jaka jest obecna wartosć bonu przy r= 11% I
0
asia:
W szkole jest 200 dziewczat, 70 chłopców i 30 nauczycieli. Kolejno 40%, 10% i 20% to osoby rudowłose. Jakie jest prawdopodobienstwo spotkania w szkole osoby nie rudowłosej?
0
poloo.;d:
14*28βγδπ♥
0
Mmm..:):
5
Iga:
pomocy: Tangens kąta nachylenia tworzacej stozka do plaszcyzny podstawy wynosi
4
3
, a pole powierzchni bocznej jest rowne 240 pi cm
2
. oblicz objestosc tego stozka.
0
poloo.;d:
14*28
0
iktorn:
Prosze niech mi ktoś sprawdzi czy dobrze rozwiązałem. a jeśli coś jest źle to poproszę o poprawe.
4
malina18:
Mam prośbę czy mógłby ktoś podać mi 2 zadania ze stereometri na poziom rozszerzony i w razie problemów pomógł mi w jego rozwiązaniu
wiem ze tego pełno wszedzie ale chciałabym mimo to
1
Iga:
Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o polu 18 cm
2
. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego stozka.
0
Mmm..:):
0
kat :
Udowodnij tożsamosc
1
Justynka:
Prosze pomóżcie
Długość promienia okręgu jest równa 14,5 cm. Przez jeden z końców średnicy tego okręgu poprowadzono cięciwę dł. 20 cm. Cięciwa ta obraca sie dookola danej srednicy.
0
zaq1:
Oblicz wartość początkową lokaty, która po czasie t osiągnęła wartość K przy stopie procentowej R i kapitalizacji ciągłej, gdy:
0
Ania:
Pomocy
0
Ania:
Pomocy
0
Ania:
Pomocy
0
zaq1:
Przez 3 lata kapitał był oprocentowany 32 % w skali rocznej, a kolejne dwa lata 30 %. Jaką
1
joerfi:
jak udowodnić wzór na ilość wszystkich dzielników danej liczby czyli np: mam liczbe 2
1
*3
2
*7
3
wiem że ilość dzielników to jest iloczyn (potęga +1)*(potęga
2
+1)*(itd)
0
joerfi:
jak udowodnić wzór na ilość wszystkich dzielników danej liczby czyli np: mam liczbe 2
1
*3
2
*7
3
wiem że ilość dzielników to jest iloczyn (potęga +1)*(potęga
2
+1)*(itd)
2
Krzysiek2005:
dla jakich wartosci parametru k pierwiastki wielomianu W(x)=(x
2
+8x+7)(x−k+3) tworza rosnacy ciag arytmetyczny?
4
syllabi:
Oblicz: 12−7+10−4+8−1+6+2+...−20+41
0
syllabi:
Oblicz: 12−7+10−4+8−1+6+2+...−20+41
4
CHOCOLATE:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} wylosowano kolejno bez zwracania trzy liczby, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że powstała liczba trzycyfrowa jest
0
gosia:
3
Patryk:
Oblicz wartość przyrostu rzeczywistego w 2005 roku, wiedząc, że urodziło się wtedy 368,3 tys. Osób, a zmarło 364,4 tys. Osób. Liczba imigrantów w tym roku wyniosła 9,3 tys., a liczba
2
LcK:
Rozwiąż nierówność (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0 x
3
+x
2
−17x+15>0 x
4
+x
3
−11x
2
−5x+30≥0 x
6
−x
4
−x
2
+1≤0 Proszę o pomoc
1
motyl:
f(x)=
√
x
x−3
2
Ollusiaa.:
1)w kąt o mierze 60stopni wpisano dwa okregi styczne do ramiona kąta i styczne zwenetrznie do siebie. wyznacz długość promienia większego okregu, jezeli promien mniejszego okregu jest
0
Ollusiaa.:
1)w kąt o mierze 60stopni wpisano dwa okregi styczne do ramiona kąta i styczne zwenetrznie do siebie. wyznacz długość promienia większego okregu, jezeli promien mniejszego okregu jest
2
Silwest:
:::rysunek::: Chce sprawdzic czy dobrze zrobilem a wiec
13
matthew:
Czesc. mam takie zadanie:
1
peper:
okrąg jest styczny do obu osi układu współrzędnych i przechodzi przez punkt A = (−2,−9) Wyznacz równanie tego okręgu.
1
Mati:
0
milka:
:::rysunek::: Pokaż, że suma objętości kuli i stożka przedstawionych na rysunku równa jest objętości walca.
3
ania:
jesli mam tylko tworzaca stozka to jak obliczyc jego objetosc
0
Ańek:
2(x+1)
2
−(x−3)
2
≥11x−1
0
anelka:
wysokosc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 12. Krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 stopni. oblicz objętosć tego ostrosłupa? rozwiazanie
1
piko666:
Oblicz dla jakich wartosci k funkcja liniowa f okreslona wzorem a) f(x)=(−2k+6)x−4 jest malejaca
1
kamil:
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta o wierzchołkach (−1,3),(4,−3),(2,6) w translacji o wektor [3,−2]
0
kaka:
zbiornik na gaz ma kształt kuli o promieniu 5m. zewnętrzną powierzchnie tego zbiornika pomalowano na dwa kolory 40% jest w kolorze srebrnym, a reszta w kolorze żółtym. ile wynosi
0
oleo:
a mógłby mi ktos pomóc w tym: 1/2 log4x4 + 1/3 log8 x6 + 1/4 log16 x8−3 nie wiem jak zacząc w ogóle...
0
sara:
Pomóżcie! do pojemnika na kredki w kształcie walca asia wrzucila kredkę o długości 15 cm. jak dlugi fragment kredki bedzie wystawal ponad brzeg pojemnika? srednica 6cm h − 8cm
2
Anitkaa :):
Proszę o pomoc. Nie ma zielonego pojęcia jak rozwiązać to zdanie:
3
kamil:
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta o wierzchołkach (−1,3),(4,−3),(2,6)
4
aaaaaaa:
3
√
π
=?
10
oleo:
mam pytanie: jest wyrażenie: 1/2 log
2
x − log
2
y − 2 na jaki logarytm trzeba zamienic tę "2" żebym mogła dalej kontynuowac doprowadzanie wyrażenia
1
Rafał:
Oblicz cos α, jeśli:
5
marta:
Mam pewien problem z zadaniem.
3
WujekPa:
Udowodnij twierdzenie o odcinku łączącym środki ramion trapezu.
0
Ola:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 18 cm
2
, a jego krawędź boczna ma długość 10 cm. Ostrosłup przecięto płaszczyzna równoległą do płaszczyzny podstawy. Punkty w
7
kamil:
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta o wierzchołkach (−1,3),(4,−3),(2,6)
0
Aja:
czy suma dowolnych dwoch funkcji nieparzystych jest funkcją nieparzysta? odpowiedz uzadadnij
0
Marta:
Rozwiąż nierówność (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0
7
Spike:
pochodną z tego
2
Dodo:
POMOCY
Stół i 6 krzeseł kosztowały 1020 zł.Cenę stołu obniżono o 10%,a cenę krzesła o 20%.Teraz za zestaw trzeba zapłacić 846 zł.Ile kosztował stół,a ile krzesło przed obniżką?.
6
proton:
:::rysunek::: Oblicz pole trójkąta ABD oraz poje trójkąta BCD.
0
smolar:
Oblicz pole trójkąta ABD oraz pole trójkąta BCD
0
GUZICZEK :
Ma ktoś koncepcje na rozwiązanie takiego zadani?
0
PROSZĘ?:
PROSZĘ o POMOC : Nie potrafię rozwiązać tego zadania
:
0
Marta:
Rozwiąż nierówność (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0
0
iza:
kule o promieniu rownym 10 cm przecieto plaszczyzna odlegla od jej srodka o 5 cm. oblicz promien przekroju
0
Marta:
Rozwiąż nierówność x
2
(x−1)
3
(x+2)
2
≤0 proszę o pomoc
0
Marta:
Rozwiąż nierówność x
2
(x−1)
3
(x+2)
2
≤0 proszę o pomoc
0
agata:
oblicz objetosc stozka wiedzac ze jego kat rozwarcia ma miare 60 stopni a suma dlugosci promienia podstawy i tworzacej jest równa 15 sm.
3
Dawid:
PROSZĘ O POMOC !
: (:( Na próbnym egzaminie gimnazjalnym Maciek zdobył 63 punkty.Obliczył,że z testu humanistycznego otrzymał o 25% więcej punktów niż z testu
1
agulka252:
oblicz tg 45 stopni i cos 45 stopni
4
rogal:
Mam takie zadanie Każdą z 20 kobiet zapytano o liczbę posiadanych dzieci. Otrzymane wyniki przedstawiono na
0
alka:
W kulę o promieniu R=8{3} wpisano stożek,którego tworząca jest widziana ze środka kuli pod kątem 120 stopni.
1
agulka252:
Podaj definicję cosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym. W trójkącie prostokątnym ABC: a = 7,
2
piko666:
Funkcje liniowe f i g określone są wzorami f(x)=2x−4 i g(x)=ax+4, gdzie a różne 0. Oblicz wartość współczynnika a, wiedząc że wykresy funkcji f i g przecinają się w punkcie o odciętej
2
piko666:
Samochód poruszał się przez 4 godziny ze średnią szybkością 50km/h. Podaj wzór funkcji f opisującej zależność między drogą s, którą pokonuje samochód a czasem t , w którym ją pokonuje
1
piko666:
Pewne przedsiębiorstwo sprzedaje swoje produkty po 150zł każdy. Na całkowity koszt miesięczny produkcji K składają się koszty stałe w kwocie 20000 zł i koszty produkcji 90zł za jeden
3
piko666:
Oblicz dla jakich wartości m prosta będąca wykresem funkcji liniowej określonej wzorem y=(2m+1)x+3m−2
2
HaWaN:
a)
√
x
2
−2
> −3
4
HaWaN:
f(x)=
√
x
4
=3x
2
+2x
1
HaWaN:
a) x
6
−3x
3
+2 > 0
0
Moniczka:
Temat: wkłady równań
0
malutka:
Asia, Ewa i Krysia i Natalka poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych przez siebie kolejnych czterech miejscach. Oblicz prawdopodobieństwo, że Ewa i Natalka usiadły w tym kinie
0
tryg:
Pomoze ktos w rozwiazywaniu nierownosci
0
ola:
Kubek mający kształt walca o średnicy 8 cm i wysokości 10 cm jest w 90% wypełniony wodą.Wkładamy do niego cztery sześcienne metalowe kostki,każda o krawędzi 2 cm.Czy woda z
16
Łukasz:
f(x) = (sin x )
3
= oblicz pochodne funkcji − proszę o pomoc .
24
tryg:
sin
3
cosx−cos
3
xsinx≤1/4 cos4x+2cos
3
x≥1
0
Marta:
Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego wysokość wynosi 4
√
3
cm.
0
Aja:
zbadaj monotonicznosc funkcji f(x) = log (2−3x)
0
Marta:
wyznacz pole powierzchni i objętość kuli wpisanej w sześcian o objętości 216 cm
2
.
0
Aja:
Hey. Czy ktoś potrafi rozwiązac to zadanie: wyznaczyc kresy zbioru { log
2
8
n
√
2
:n ∊ IN}
0
Marta:
Wyznacz objętość stożka, którego tworząca ma dł. 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 30 stopni.
1
Marta:
Kwadrat, którego przekątna ma dł. 8 dm, obraca się dookoła jednego z boków. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
0
Marta:
Tekturowe pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Na podstawy pudełka zużyto 50
√
3
cm
2
, a na powierzchnię boczną 330 cm
2
. Oblicz objętość tego pudełka.
0
Marta:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł. 10 i tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni. Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego
0
Marta:
Wyznacz objętość i pole całkowite sześcianu, którego przekątna ma długość 9 cm.
0
ind:
oblicz granicę
1
progresywnie:
Teraz chodzi mi o sprawdzenie zad.: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma dłg. 20 cm. Wyznacz dłg. przyprostokątnych,
4
progresywnie:
√
5
2
ile wynosi tangens jeśli sin=
, a cos=
?
3
3
Mam to niby obliczone, ale chyba już za długo siedzę nad zadaniami, bo wszystko mi się myli, a orłem nie jestem
2
Krzysiek:
x
Rozwiąż równanie: 2 cos x + 3 = 4 cos
2
2
Potrzebujący:
Jak w opisie, zadanie jest mi potrzebne na jutro, właściwie to już na dziś rano, a nie mam nawet pojęcie jak je ugryźć, będę wdzięczny za wszelką pomoc.
4
Marcin:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+y
2
+6x−2y−15 = 0