| 1 | 1 | |||
pierwiastki spełniające warunek: | + | >1 | ||
| x2 | x2 |
| 20 − 24 | 1 | |||
m1 = | = − | |||
| 8 | 2 |
| 20+24 | 1 | |||
m2 = | = 5 | |||
| 8 | 2 |
| 1 | 1 | |||
m∊{− | ; 5 | }........ i dalej nie wiem.... | ||
| 2 | 2 |
Dziękuję z góry
| 1 | 1 | |||
Δ>0 ⇔ m∊(−∞, − | )∪(5 | , ∞) | ||
| 2 | 2 |
| c | ||
x1*x2 = | ||
| a |
| b | ||
x1+x2 = − | ||
| a |
| 1 | 1 | x22+x12 | |||
+ | = | = | |||
| x12 | x22 | x12*x22 |
| x12+x22 − 2x1x2 + 2x1x2 | ||
= | = | |
| (x1x2)2 |
| (x1+x2)2 − 2x1x2 | ||
= | ||
| (x1x2)2 |
Dziękuję za odpowiedz
A wiesz może jak mam uzasadnić, że nierówność ma w zbiorze liczb naturalnych mniej niż 2005
rozwiązań?
Bo treśc zadania jest taka:
Rozwiąż nierówność −x3 + 2005x2 + 2x − 4010 ≥0 i uzasadnij, że ma ona w zbiorze liczb
naturalnych mniej, niż 2005 rozwiązań.
Mam tak:
−x3 + 2005x2 + 2x − 4010 ≥0
−x2(x − 2005) + 2(x − 2005)≥0
(x − 2005)(−x2 + 2)≥0
x = 2005
Potem zaznaczam wynik na osi tą "falbankę" rysuję od dołu, kółko jest zamalwane i wychodz, ze
ma dokładnie 2005 rozwiązań....
rysunek nie chce wejść, falbanka od dołu, przechodzi po kolei przez miejsca
zerowe 2500, √2, −√2, wartości ≥ 0 dla
x∊(−∞,−√2>∪<√2, 2500>
Pierwszy przedział odrzucamy bo tam nie ma liczb naturalnych. Rozważamy przedział <√2, 2500>.
Liczby naturalne w tym przedziale to {2, 3, 4, 5,..., 2500} (bo √2≈1,4 czyli bierzemy dopiero
od 2).
Liczb naturalnych jest w zbiorze (2500−2) + 1 = 2499 < 2500
Można to potwierdzić korzystając ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego.
a1 = 2 r=1 an = 2500
2500 = 2 + (n−1)*1
2500 = 2 + n − 1
n = 2499 < 2500
rysunek nie chce wejść, falbanka od dołu, przechodzi po kolei przez miejsca
zerowe 2500, √2, −√2, wartości ≥ 0 dla
x∊(−∞,−√2>∪<√2, 2500>
Pierwszy przedział odrzucamy bo tam nie ma liczb naturalnych. Rozważamy przedział <√2, 2500>.
Liczby naturalne w tym przedziale to {2, 3, 4, 5,..., 2500} (bo √2≈1,4 czyli bierzemy dopiero
od 2).
Liczb naturalnych jest w zbiorze (2500−2) + 1 = 2499 < 2500
Można to potwierdzić korzystając ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego.
a1 = 2 r=1 an = 2500
2500 = 2 + (n−1)*1
2500 = 2 + n − 1
n = 2499 < 2500
| 1 | 1 | |||
Kiedy obliczyłem m1 = − | oraz m2 = 5 | to co to oznacza....? Dlaczego w koncowym | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
rozrachunku mam m∊(−∞ ; − | )∪(5 | ; +∞), a nie m∊{− | ;5 | } | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
no jasne, zapomniałem o paraboli.....
mam jeszcze takie zadanie:
wyznacz współczynniki a i b tak, aby wielomian W(x) = x4 − 3x3 + ax2 + bx + a, był podzielny
przez x2 − 1
Mam tak:
W(x) = x4 − 3x3 + ax2 + bx + a
D = x2 − 1
x2 − 1 = 0
x2 = 1
x = 1 ∨ x = −1
W(1) = 14 − 3 * 13 + a * 12 + b * 1 +a = 2a + b − 2
W(−1) = (−1)4 − 3(−1)3 + a * (−1) + b (−1) + a = 4 − b
{2a + b − 2 = 0
{4 − b = 0
b = 4
2a + 4 − 2 = 0
2a = −2
a = −1
Wstawiam cyfry odpowiednio w miejsce "a" i "b" i dzielę przez (x−1) i (x + 1)
Okazuje się, że przy dzieleniu przez (x+1) wychodzi reszta.......