Trojkacik
Silwest:

Chce sprawdzic czy dobrze zrobilem a wiec
W trójkącie równoramiennym podstawa AB ma długość 8 cm. Promień okręgu, stycznego w punktach A
i B do prostych zawierających ramiona AC i BC trójkąta, ma długość 5 cm. Oblicz pole trójkąta
ABC.
mi pole wyszlo 36 ale nie iwem ... bo chyba cos wyssalem z palca mianowicie to ze ten krotki
odcineczek na czerwono to 1/3 wysokosci ... moge tak twierdzic czy nie bardzo ?
Eta:

Z Δ OBD z tw. Pitagorasa
IODI
2 = 25 −16 = 9 => IODI= 3
z ΔDBC z tw. Pitagorasa b
2= h
2 +16
z ΔOBC z tw. Pitagorasa b
2 = (h+3)
2 − 25
zatem:
( h+3)
2 −25 = h
2 +16
dokończ i wyznacz "h"