wartość bezwzględna
magni: wartość bezwzględna
help
a).1|x|=x+2
b).x|2x−1|=1
c).|x−1|x>0
d). |x|x+2>2
14 gru 21:37
magni: pilne
14 gru 21:59
ula: a) x≠0
{x>0 {x<0
{1x=x+2 {1−x=x+2
x2+2x−1=0 x2+2x+1=0
Δ=8 Δ=0
x1+1+√2 x=−1
x2=1−√2
x=1+√2, −1
14 gru 22:05
ula: 2x−1≠0 →x≠12
1/ x=2x−1 dla 2x−1>0
2/ x=−2x+1 dla 2x−1<0
1/ x=1 dla x>12
2/ x=13 dla x<12
x=1, 13
c)
1/ (x−1)x>0 dla x−1≥0
2/ (−x+1)x>0 dla x−1<0
1/ x∊(−∞,0)suma(1,∞) dla x≥1 → x∊ (1,∞)
2/ x∊(0,1) dla x<1 → x∊ (0,1) → x⇒(0,1) suma(1,∞)
14 gru 22:18
ula: jeszcze zrób założenie do c że x≠0
14 gru 22:20
ula: bez tego założenia, bo przecież nie jest w mianowniku
14 gru 22:22
ula: bez tego założenia, bo przecież nie jest w mianowniku
teraz d/
1/ x(x+2)>0 dla x≥0 miejsca zerowe 0, −2
2/ −x(x+2)>0 dla x<0 miejsca zerowe 0, −2
1/ x⇒(−∞,−2) suma (0, ∞) dla x≥0 → x∊(0,∞)
2/ x∊(−2,0) dla x<0 → x∊(−2,0) → x∊(−2,0)suma(0, ∞)
w przykladzie poprzednim pomylilam zalożenie dla 2x−1≥0 popraw, co prawda to nic nie zmienia w
rozwiązaniu
14 gru 22:30
magni: dziękuje
14 gru 23:35