wielomiany
Krzysiek2005: dla jakich wartosci parametru k pierwiastki wielomianu W(x)=(x2+8x+7)(x−k+3) tworza rosnacy
ciag arytmetyczny?
Musze tutaj wymnozyc zawartosci nawiasow przez siebie i potem podrupowac, i to co jest przy
tych iksach, to sa moje pierwiastki wielomianu i potem ulozyc: 2a2=a1+a3?
14 gru 18:49
Krzysiek2005: POMOZE KTOS

?

14 gru 19:43
Anne: w(x) = (x+1)(x+7)(x−k−3)
pierwiastkami tego równania są −1, −7 i k+3
teraz należy wyznaczyć takie wartości parametru k aby to byl ciag arytmetyczny czyli k = −16
lub k =2 (w zaleznosci który pierwiastek przyjmiemy za a1
15 gru 17:52