Wyznacz zbior wartosci
zadanko: wyznacz zbior wartosci parametru tnalezy<0,π>dla ktorych rownanie
(2cost−1)x2−2x+cost=0 ma dwa pierwiastki
14 gru 21:46
Eta:
parametr "t" musi spełniać układ warunków:
1/ 2cos t −1 ≠0
i 2/ Δ≥0
i 3/ t€< 0,π>
jako odp. wybierz cz. wspólną tych trzech warunków
14 gru 21:50
zadanko: ok pierwsze to π/3+2kπ
14 gru 21:53
zadanko: ok pierwsze to π/3+2kπ
z drugiego jak policzy c delte?!
14 gru 21:54
Eta:
podpowiedź:
Δ= 4 −4cost( 2cost −1)= −8cos
2t +4cost +4
Δ≥0 => −8 cos
2t +4cost +4 ≥0 /: ( −4)
2 cos
2t −cost −1 ≤ 0
cost = z cos
2t = z
2
to: 2z
2 −z −1 ≤0 Δ
1= 9
√Δ1= 3
z
1=...... v z
2=......
dokończysz już sama

..... rozwiąż tę nierówność
pamiętając o założeniach na "t"
14 gru 22:02
zadanko: a z nalezy?
14 gru 22:09
zadanko: z1=−1/2 z2=1 obydwa pasuja
14 gru 22:10
zadanko: dobra ja lece narazie cholera z nalezy od<−1/2 ,1>
14 gru 22:14
Eta:
ok

zapisz rozwiązanie nierówności Z€ <−
12, 1>
i podaj rozwiązanie ze względu na "t"
cost = −
12 i cost= 1 dla t€<0, π>
14 gru 22:15
zadanko: czyli t nalezy<0,π> bo to sie zawiera tak?
14 gru 22:23
zadanko: dla jedynki jest zero dla −1/2 jest −π/4
14 gru 22:24
zadanko: a nei


! −1/2 nei moze byc czyli t nalezy od o do 1?
14 gru 22:25
zadanko: ?
15 gru 12:53
zadanko: Nikka spojrzysz

15 gru 12:54
Nikka: nio już, spojrzę
15 gru 13:49
zadanko: ok
15 gru 13:53
Nikka: jeśli chodzi o samo rozwiązanie to należy rozwiązać dwa równania:
| | 1 | |
cost = − |
| lub cos t = 1 i t∊<0,π> |
| | 2 | |
| | 1 | |
warunek z delty to − |
| ≤ cost ≤ 1 |
| | 2 | |
15 gru 14:14
zadanko: hmm no ok Ty uczysz matmy tak wogole?
15 gru 14:17
Nikka: nie
15 gru 14:20
Nikka: poczekaj bo to jeszcze nie koniec...
15 gru 14:20
zadanko: nei to ile lat? wyszlo mi t nalezy<π/3+2kπ,kπ>
15 gru 14:26
zadanko: k nalezy do C
15 gru 14:27
Nikka: | | 2 | |
z warunku na deltę i t∊<0,π> otrzymujemy, że t∊<0, |
| π> |
| | 3 | |
Sama już się zamotałam

nie rozwiązujemy równania − mamy tylko podać wartość parametru t, dla
którego równanie ma dwa pierwiastki, czyli wyznaczyć część wspólną warunków, które zapisała
Eta
| | 1 | | π | | π | |
1. cost ≠ |
| → t≠ |
| + 2kπ lub t≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
2. Δ ≥ 0 → t∊<2kπ, |
| π + 2kπ> |
| | 3 | |
3. t∊<0,π>
Z 1, 2 i 3 dostajemy:
| | 2 | | π | | π | | π | | 2 | |
t∊<0, |
| π> \ { |
| } → t∊<0, |
| )∪( |
| , |
| π> |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 gru 14:49
Nikka: bez tego pierwszego zdania...

sprawdź proszę czy na pewno dobrze odczytałam wartości...
a co do wieku... maturę z matematyki mam już za sobą − matematyka mnie zwyczajnie interesowała

... a teraz próbuję sobie dzięki forum parę rzeczy przypomnieć
15 gru 14:52