ratunku
Iwona : Pomocy. Wiek pewnej osoby w roku 1998 był równy sumie jej roku urodzenia. Ile lat miała ta
osoba w 1998 roku?
14 gru 20:27
iwona: pomocy
14 gru 21:17
iwona:
14 gru 21:27
iwona: czy ktoś mi pomoże
14 gru 21:30
iwona:
14 gru 22:00
14 gru 22:21
iwona:
14 gru 22:27
iwona:
14 gru 22:37
iwona: ratunku bo dostanę jutro 1
14 gru 22:41
iwona:
14 gru 22:42
iwona:
14 gru 22:51
iwona: ?
14 gru 23:11
iwona: ?
14 gru 23:11
Bogdan:
Rok urodzenia: 1900 + 10a + b, a, b to cyfry
Liczba lat tej osoby w 1998 roku: 1 + 9 + a + b = 1998 − (1900 + 10a + b)
10 + a + b = 98 − 10a − b
| | 11 | |
11a + 2b = 88 ⇒ b = 44 − |
| a |
| | 2 | |
Dla a = 2: b = 33 (to nie jest cyfra)
Dla a = 4: b = 22 (to nie jest cyfra)
Dla a = 6: b = 11 (to nie jest cyfra)
Dla a = 8: b = 0, ok.
Rok urodzenia 1980, liczba lat w 1998 wynosi 18, 1 + 9 + 8 = 18.
14 gru 23:32