matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.10.2009
Zadania
Odp.
2
Mateusz:
Witam. Czy byłby ktoś tak miły i podpowiedział mi jakiś adres strony, gdzie znaleźć mogę wytłumaczone równania rózniczkowe? Poza tym jakieś przykłady do rozwiązania by się przydały. Z
8
Wiesiu:
a−b a+b −−−−−−− − −−−−−−− =
1
beatka:
Pomoże mi ktoś
? Zadania wpisałam wcześniej ,bardzo proszę
2
bla bla:
:::rysunek::: ∡ASD=∡α
1
żaba:
w Ciągu geometrycznym trzeci wyraz jest równy 0,5, a suma dwóch pierwszych wyrazów wynosi 6. Oblicz iloraz tego ciągu.
1
żaba:
oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego a
n
=5n−1, n∊N, mniejszych od 100.
4
żaba:
wiedząc, że pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−ax jest liczba 5, rozwiąż nierówność W(x)<0.
1
żaba:
ustal wspolczynniki trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2
+bx+c wiedząc, że jego miejsca zerowe są równe 2 i 3 oraz f(0)=12
1
mloda:
Wyznacz x :
3
reezee:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie tego zadania:
0
reezee:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie tego zadania:
3
reeeeeeee:
wyznacz sume odwrotnosci pierwiastkow rownania 0,2x
2
−5x−3=0
1
Błażej:
1)2x
5
+3x
4
−2x−3=0 2)2x
6
−8x
4
−2x
2
+8=0
5
vipnastka:
Hejka, czy ktoś mógłby mi rozpisać rozwiązanie na to zadanko: Ix−5I ≤ Ix+2I? jest z działu o indukcji geometrycznej wartości bezwzględnej. Wszędzie podają tylko rozwiązania do zadań,
0
bla bla:
sinus kąta ostrego równoległoboku jest równy
3
5
, a pole równoległoboku jest równe 24. Jakie powinny być wymiary tego równoległobok aby jego obwód był mniejszy niż 26?
3
Weronika:
zad.1 które z liczb: −2,5 , 0,7 , −1,7 , −0,3 , −
1
3
, −1, −
3
8
są:
2
kretik:
nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez F(x): W(x)=x
4
+6x
2
−x−2, F(x)=x+1
28
new:
jest ktos dobry z geometrii plaskiej?
6
anet:
Wykaż , że liczba postaci
n
4
4
+
n
3
2
+
n
2
4
, gdy n∊N, jest kwadratem liczby naturalnej.
10
Ania:
Czy może mi ktoś podać wszystkie przypadki w których roznanie nie ma rozwiązań ?
1
Paula:
:::rysunek::: Wiam
1
Kuba:
1.mamy 10 ksiazek, wsrod ktorych sa ksiazki A i B. Wkladamy je do 2 pudelek po 5ksiazek do kazdego. Oblicz prawdopodobienstwo ze wymienione ksiazki znajda sie w tym samym pudelku.
8
diana.:
Wyznacz te wartości parametru m (m należy do R), dla których każde z rozwiązań równania mx
2
− (m
2
− 3m + 2) x + 2m − 6 = 0 jest mniejsze od 2.
1
kretik:
nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez F(x): W(x)=x
4
+6x
2
−x−2, F(x)=x+1
3
bla bla:
Droga z A do B ma długość 26 km. X przebył tę grogę o 1,5h krócej niż Y, który jechał z prędkością o 39
km
h
mniejszą. Oblicz predkość jazdy X i Y
1
Adzik103:
Proszę o szybką odpowiedz, wychodzi mi z logarytmu taki wzór:
1
tomek:
wykaz, ze jezeli n jest sumą kwadratow dwoch liczb calkowitych, to liczba 5n rowniez ma tę wlasnosc
1
a4:
Ile różnych liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr ( 1 , 2 , 3 , 4 ) ?
1
L:
notacja wykladnicza 1. (0,81 * 0,0004)
0,5
1
a4:
Na ile sposobów można utworzyć wyraz LALKA z liter AA,K,LL ? Ile jest wszystkich wyrazów ?
1
a4:
Na loterii jest sto losów w tym trzynaście losów wygrywających . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
0
a4:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 cm krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni .
0
a4:
Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm. A długość przekątnej podstawy 22cm oblicz objętość i pole powierzchni
8
bla bla:
8cosα−7sinα
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα=3 oblicz
5cosα+2sinα
3
aga92:
Jak dojść do tego, że tak musimy rozłożyć ten wielomian?
1
MALWINA:
PROSZĘ O POMOC W ZADANIU. W RÓWNOLEGŁOBOKU O OBWODZIE RÓWNYM 144, WYSOKOŚCI h1 i h2 SPEŁNIAJĄ WARUNEK h1 : h2 = 3 : 5. OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW TEGO RÓWNOLEGŁOBOKU.
2
Ola:
Jeśli
√
x
2
−6x+9
= 3−x, to liczba x może być równa: a) 8
0
Kinga:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= 3 do potęgi −x. Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f względem osi OX. Zatem :
0
Kinga:
Wartość wielomianu W(x= x
3
−3x
2
+4x w punkcie a jest równa 12. Wynika stąd, że : a) a= −3
5
L:
Prawa działania na potegach 1. (0,6)
−14
* (1
2
3
)
−16
13
Katrin:
Bardzo trudne zadanie z którym nie mogę poradzić
:(( Prosze o podpowiedź.
21
Alicja:
:::rysunek::: W trapezie trzy boki mają długość a, czwarty bok ma długość b. Uzasadnij, że przekątne trapezu
27
Ania:
Proszę o podpowiedź 2
0
bla bla:
:::rysunek::: Ile wynosi mediana liczby samochodów w rodzinie? 3,20,11,20 i 16 to liczba rodzin natomiast 0,
4
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc. Okrąg o równaniu x
2
+ y
2
− 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj
0
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc. Okrąg o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj
5
Ania:
Proszę o podpowiedź
0
Emil:
Wyznacz extremum i przedzial monotonicznosci funkcji y=6arc ctgx − 6x
7
Marycha:
Wykazać,że dla każdej liczby naturalnej n≥4 prawdziwa jest nierówność n!>2
n
3
storczyk 16:
Różnica pól 2 kwadratów jest równa 17. Oblicz długość boków kwadratów, wiedząc że są one liczbami naturalnymi? Pomóżcie zrobić.
0
emil:
mam problem z wyliczeniem tego zadanka ,wyznacz pumkt przegiecia funkcji : y=6arc ctgx − 6x
10
N.:
Mam takie polecenie: Dana jest funkcja f(x)=l(1−x)
2
−5l.
3
Marycha:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba n
3
−n jest podzielna przez 6. ∀n∊N ∃a∊N n
3
−n=6a
7
Katrin:
Jeszcze jedno zadanko... Wyjaśnijcie mi:((
2
edk:
Proszę o pomoc, jak zabrać się za te równania: a) z
3
−6iz
2
−12z+8i=0
4
Kuba:
Witam, mam problem z zadaniami z prawdopodobienstwa. Im dalej w las tym wiecej drzew
3
Iśśka xD :
oblicz potęgi
1
a) (3
)=
2
b) (0,3)
2
=
7
Dosia:
Proszę o pomoc,bądź wyjaśnienie w jaki sposób zacząć rozwiązywać to zadanie ! Proszę ! O ile procent należy zwiększyć promień kuli, aby pole jej powierzchni wzrosło o 44%?
0
SSS:
Jak mam zapisać równoważność za pomocą dysjunkcji i binegacji
2
Iśśka xD :
która z podanych liczb jest niewymierna
: a) 2
√
3
=
0
Simon:
Jak zrobić to zadanie: zapisanie równoważności za pomocą dysjunkcji i i binegacji.
!
0
zako XD:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 dłuższa od połowy krawędzi podstawy. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość
0
basia:
Punkty A=(−1,1), C=(5,−1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspołrzędne pozostałych wierzchołków.
0
asd:
Z jakiej wysokości h spadło swobodnie ciało, jeŜeli ostatnie 2/3 drogi przebyło w czasie Dt = 2 s. Jaką miało prędkość końcową vk?
7
Katrin:
:::rysunek:::
Co ja rObię źle
1
Niki ;):
W równoległoboku o polu równym 120 cm
2
przekątne przecinają się pod kątem 150 stopni. obl. długość krótszej przekątnej jeżeli dłuższa wynosi 10
√
3
12
Łukasz:
Jak dodać potęgi 5
5
+5
5
lub 5
100
+5
100
błagam pomóżcie...
2
Dorota:
Proszę pomóżcie
! a) log
1/2
(2x
2
−x) ≤ log
1/2
(2−x)
1
M-SQL:
Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano, co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2zł
6
piotrek:
oblicz pochodną:
4
Aśek:
Czy mogła bym prosić ,żeby mi ktoś wysłał adres strony na którą można wrzucić rysunek i wstawić tutaj link do zadania
1
Natuś:
W urnie są 4 kule czerwone i 3 zielone. Losujemy bez zwracanie 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród losowych kul będą 2 czerwone.
0
MALWINA:
PROSZĘ O POMOC W ZADANIU. W RÓWNOLEGŁOBOKU O OBWODZIE RÓWNYM 144, WYSOKOŚCI h
1
i h
2
SPEŁNIAJĄ WARUNEK h
1
: h
2
= 3 : 5. OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW TEGO RÓWNOLEGŁOBOKU.
1
asd:
Obliczyc: (2 − 3i)i − 4(−1 + 2i)2 − i; (3 − 2i)2 + 2i(1 − i)3; −i(2 − i)2 − 3i;
0
Wojtek:
Okrąg o równaniu x
2
+ y
2
− 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj ilustrację graficzną zadania.
0
asd:
Z jakiej wysokości h spadło swobodnie ciało, jeŜeli ostatnie 2/3 drogi przebyło w czasie Dt = 2 s. Jaką
0
asd:
Z jaką prędkością początkową nalezy rzucić ciało pionowo (w górę lub w dół) z wysokości h = 100 m,
2
Wojtek:
1
Dana jest funkcja f(x) =
− 1. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x), podaj współrzędne
x+2
punktu przecięcia wykresu z osią OY, naszkicuj wykres i podaj zbiór wartości funkcji f(x).
3
Marta:
Wyznacz współczynniki p i q wielomianu w jeśli w(−1)=4 i w(0)=3 . a)w(x)=x
3
+px
2
−4x+q
3
Marta:
Liczby 4 i −5 są pierwiastkami wielomianu : w(x)=x
3
+ax
2
+bx−80
0
Danio:
Jaki ma być kąt wycinka, który należy odciąć od danego koła w celu skonstruowania stożka o największej pojemności?
2
Rafał:
{x;−x
3
+2x
2
+8x<0}
5
Kasik:):
Oblicz: a) Ix+1I = Ix−1I
0
***7.95b***:
za zbioru {1, 2, 3 ..., 30} losujemy kolejno ze zwracaniem dwie liczby. oznaczmu je, w kolejności losowania, a i b. Ile jest możliwości wylosowania takiej pary liczb w której:
0
beatka:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30cm, a odcinek łączący środki przekątnych trapezu ma długość 1,5cm. Wiedząc, że w ten trapez można wpisać okrąg, oblicz:
0
beatka:
W czworokąt ABCD można wpisać okrąg oraz|AB| = 5cm i |CD| = 13cm. Obrazem czworokątna ABCD w podobieństwie o skali jedna czwarta jest czworokąt A1B1C1D1. Oblicz obwód czworokąta A1B1C1D1.
0
beatka:
1. Kąt ostry romu ma miarę 60stopni, a długość promienia okręgu wpisanego w ten rom wynosi 2
√
3
cm. Oblicz:
0
beatka:
1. W równoległoboku ABCD wysokość DE ma 8cm i dzieli bok AB na odcinki dłgości: |AE| = 4,5cm, |EB| = 6cm. Oblicz długości przekątnych tego równoległoboku.
2
Karp:
800x<0
3
agusia:
Oblicz (
√
√
5
+2
√
6