matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.10.2017
Zadania
Odp.
2
Angelika:
5
Jeśli odsetki na lokatę w banku naliczane są
% miesięcznie, znajdź minimalną liczbę
12
miesięcy, by Twoja inwestycja przekroczyła $100*(1.05)
20
.
4
babaWanga:
Witam. Czy ktos moglby mi polecic jakis sposob na zrozumienie indukcji matematycznej? Przesledzilam miliard stron i ksiazek i nie potrafie tego zrozumiec. Dla przykladu zadanko :
5
Paulina:
https://zapodaj.net/5146be57f5c30.jpg.html
3
hehe#2:
Mam rozwiązać równanie: 5
x
+ 5
x−2
+ 5
x−4
+ ... =
√
100 * 5
x
+ 5
/ 24.
6
Kasia:
Proszę o pomoc z tym przykładem, zupełnie nie wiem jak go zrobić. Prosiłabym o pełne rozwiązanie, bo mam jeszcze 3 analogiczne i chciałabym je zrobić sama.
6
Paulina:
:::rysunek::: oblicz obwód i pole trójkąta na rysunku
1
adrian95:
Stosując zasadę indukcji wykaż, że dla wszystkich n∍N+ prawdziwe są wzory:
5
moniq:
Czy da sie obliczyc takie wyrazenia
Tryg. Sin2x=2−2√2 i sin2x= 2−2√2
0
dawwwwwww:
Może ktoś policzyć średnią? mi wychodzi 64,42 a ma wyjść 64,3 nie wierzę, że to wona zaokrągleń..
3
imie:
dobry wieczor
3
Mateusz:
Uzasadnij stwierdzenie ze miedzy dowolnymi dwiema kolejnymi liczbami calkowitymi znajduje sie liczba niewymierna
3
Pietrusz:
Dane sa punkty A (2,3), B (3,5) i C (0,9). Wyznacz wspolrzedne punktu D dla ktorego czworokat ABCD jest trapezem prostokatnym ktorego kat pezy wierzcholku A jest prosty.
5
tangjinjaem:
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
1
Ziemniak:
Punkt A (2,−3) jest wierzcholkiem rombu ABCD o polu rownym 300. Punkt S (3,4) jest srodkiem
5
mat:
Naprowadzi ktoś jak dalej rozwiązać ?
2
mmi:
"Składanie" wielomianów, macie jakiś sposób, że 'widzicie' od razu jak to zrobić? Mam tu przykładowy wielomian W(x)=x
3
−2x
2
−14x+24
3
Bartek:
Wyznacz zbiory A∪B, A∩B, A\B i B\A, jeśli A={x∍R: x
2
+2x−3=0}, B={x∍R: x
2
+2x−3≥0}
14
michał:
Cześć
mam do was pytanko mam zrobić odwrotność funkcji y=x
2
−2x. x∊<1,+
∞
)
0
pinga_1678:
Udowodnij geometrycznie: a(v(wektor)+ w(wektor)) = av(wektor) + aw(wektor)
1
pinga_1678:
Udowodnij:
3
kuba:
Wykonaj dodawanie
8
'Leszek:
Czy to jest trapez rownoramienny , bo w tresci nie jest to napisane !
4
amm:
Zbadaj zbieżność szeregu
∞
3
pochodna:
Jak znaleźć wartość minimalną tego ?
12
zupaa:
Ciągnik gąsienicowy wykonuje zwrot w ten sposób, że jedna z gąsienic porusza się z inną prędkością niż druga. Oblicz promień skrętu ciągnika, którego jedna gąsienica porusza się z
5
Studencik:
Rozwiaz rownanie:
2
Ela:
oblicz:
2 2/3−2/3*(−4)
1)
(−2)
2
−(−3)
0,3+2/3
2)
5/10−0,2
3
pytanko:
:::rysunek::: Pilot samolotu chce osiągnąć punkt 200 km na wschód od obecnego położenia. Wiatr
2
dudek:
:::rysunek::: wykreśl cztery rzuty prostopadłoscianu o danej podstawie znajdującej sie na rzutni π
1
.
9
łyżka:
Oblicz promień koła zamachowego, jeżeli przy prędkości liniowej punktów na obwodzie v1 = 6 m/s, punkty znajdujące się o l = 15 cm bliżej od osi poruszają się z prędkością liniową v2 = 5,5
6
gabi:
lim(x dąży do minus nieskończoności) (|x+5|−|6−x|)=... lim(x dąży do minus nieskończoności) (
√
2−4x
−
√
1−x
)/
√
−x
1
Tomek:
Oblicz
1
sinx=
2
{
8
garnek:
Oblicz prędkość liniową i przyspieszenie dośrodkowe punktów powierzchni kuli ziemskiej leżących na równiku i szerokości geograficznej 60 stopni. Promień Ziemi przyjmij jako 6400 km.
3
pytanko:
Łódka oddala sie prostopadle od brzegu rzeki z prędkością 3,2 m/s ,szybkość nurtu względem brzegu wynosi 2,4 m/s . Szerokość rzeki równa jest 32 m.
2
pytanie:
Mam takie przekształcenie w fizyce i co może oznaczać d?
1
mateusz:
Witam mógłby mi ktoś pomoc i wytłumaczyć jak to się robi? Czy działanie ° określone w zbiorze X jest przemienne, łączne, ma element neutralny, jeżeli :
5
zgredek:
Długości boków AC i BC trójkąta ABC są odpowiednio równe 5 cm i 8 cm. Kąt między tymi bokami ma 60 stopni. Oblicz długość dwusiecznej kąta ACB i długość boku AB.
6
zorka5:
wyznacz wartości parametru m, dla których równanie (m+1)x
4
− (m+1)x
2
+ 4m = 0 ma cztery różne pierwiastki.
3
Camonday:
Czy to równanie jest równaniem pierwszego stopnia z dwiema nie wiadomymi: 2x−y²=0
19
pytanko:
Rzeka płynie z prędkością v1=10 km/h. Po rzece porusza się łódka z prędkością v2=15 km/h względem wody w rzece. Jaką wypadkową prędkość (podać wartość i kierunek)
4
adrian95:
Jaka jest wartość sumy ∑[1 ≤ j ≤ k ≤ n] w zależności od j oraz n k
3
marek:
Wykaż,że w trójkącie prostokątnym zachodzi nierówność
6
edzio:
1
lim(n→
∞
)
n
√
=
n
doszedłem do tego że równa się to 1/n
1/n
i tutaj się zatrzymałem
2
kabaczek:
Rozwiąż nierówność: x
2
−2xy+2y
2
−2y+1≤0
1
Janek:
2
x+1
−3
x
<2
x−1
2
Franek:
log
√
x−5
+log
√
2x−3
+1=log30
1
Janek:
4
x+
√
x
2
−2
−5*2
x−1+
√
x
2
−2
=6
10
alfa:
x
n
2
Niech 0<x
1
<1 oraz x
n+1
=x
n
+
. Jak wykazć że ciag (x
n
) jest monotoniczny i
n(n+1)
ograniczony. To jest zadanie z wykaznia zbiezności tego tego ciągu. Ktoś moze wytłamaczyc na tym przykładzie
1
mat:
Mając zbiór A, co oznacza działanie −A ? Czy jest to wszystko co znajduje sie poza zbiorem A czyli A' ?
3
Stormx:
1
1
1
1
Udowodnij, że liczba
+
+
+...+
, gdzie m,n∊N nie jest całkowita
m
m+1
m+2
m+n
0
zosia:
Czy w trojkacie rozwartokatnym ta nierówność a
3
*cosA+b
3
*cos B+c
3
*cos C <abc jest prawdziwa?
3
Stormx:
Pokazać, że wśród liczb m,m+1,m+2,...,m+n istnieje dokładnie jedna podzielna przez maksymalną potęgę dwójki
5
X:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n i liczby całkowitej k∊{0,1,....,n−1} zachodzi
n
k
n
k+1
n+1
k+1
+
=
1
NZQ:
cos(2x−
π
5
)≥
1
2
Proszę o pomoc
2
Tomek:
Podaj zbiór wszystkich rozwiązań nierówności: ax−3x+1>0 , gdzie x∊R, a "a" jest liczbą rzeczywistą
2
karty do gry :
:::rysunek:::
12 − r
cos60 =
12 + r
1
xyz:
Wiedząc że a<b<c rzeczywiste wykaż że równanie (x−a)(x−b)(x−c)+a+b+c−9x=0 ma trzy różne rozwiązania.
0
Figa:
Niech ABCD bedzie czworokatem takim ze ∠ABC = ∠ADC = 90º oraz ∠BCD > 90º. Niech P będzie wewnatrz ABCD tak ze BCDP jest równoległobokiem, oraz AP przecina BC w punkcie M.
1
Gradka:
Niech α,a oraz b są calkowite oraz b ≠−1. Pokaż że jeśli α jest rozwiązaniem rówania x
2
+ ax + b + 1 = 0, to a
2
+ b
2
jest liczbą złożoną.
2
Alex:
Nie wiem jak do tego podejść i od czego zacząć. Ma może ktoś pomocne linki lub chwilę na rozwiązanie?
0
spoko:
P jest dowolnym punktem wewnatrz równoległoboku ABCD tak ze ∡APB + ∡CPD= 180
o
. Pokaż że AP*CP + BP*DP = AB*BC.
11
Angelika:
n
3
2n
2
−
, dla n ≥ 3
poproszę o wyjaśnienie krok po kroku, jak dziecku, bo naprawdę nie mam już żadnych pomysłów i