funkcja odwrotna
michał: Cześć

mam do was pytanko
mam zrobić odwrotność funkcji y=x
2−2x. x∊<1,+
∞)
i wykres wyglada tak : x=1+sqrt{1+y}
czy da się zamienić algebraicznie wzór y=x
2−2x na f
−1
7 paź 18:39
michał: już ogarnąłem że muszę uzyc wzoru skroconego mnożenia
7 paź 18:48
Mila:

y=x
2−2x
X
w=1 funkcja jest różnowartościowa dla x≥1,
y=(x−1)
2−1
y+1=(x−1)
2
x−1=
√y+1
x=
√y+1+1
zamiana zmiennych
y=
√x+1+1
wykresy symetryczne względem prostej y=x
7 paź 19:10
michał: Podbijam

Mila może pomożesz mi z narysowaniem wykresu
y=cos(arccosx) Nie mam pojecia jak to zrobić
7 paź 20:38
Adamm: najpierw: dziedzina
x∊<−1; 1>
dalej
y=x (cosx to funkcja odwrotna do arccosx)
no i rysujesz, to funkcja liniowa
7 paź 20:40
michał: Adamm mógłbyś wytłumaczyć mi to bardziej szczegółowo ?
7 paź 21:03
Adamm: słuchaj, mogę gadać bzdury o tym samym
ale fajniej byłoby gdybyś to TY wytłumaczył czego nie rozumiesz
7 paź 21:08
michał: wiem że arccos to odrwrotność cosx,ale ,nie mam pojęcia w jaki sposób wykres to f.limiowa
7 paź 21:12
Adamm: z definicji funkcji odwrotnej mamy
f(f−1(x))=x oraz f−1(f(x))=x
to jest po prostu własność funkcji odwrotnej
7 paź 21:16
michał: noo taak

Dziękuje Ci Adamm
a cały czas miałem przed sobą książkę i tego nie widziałem

Tak jeszcze zapuytam,w przypadku funkcji y=arccos(cosx)dlaczego wychodzi taki zygzak ?
7 paź 21:26
Mila:

wykres
y=cos(arccos(x))
y=x
7 paź 21:33
Adamm: patrz
tym razem dziedzina = ℛ
to prawda że te funkcję są do siebie odwrotne, ale bierzemy przy tym przedział dla cosinusa
x∊[0; π]
czyli dla x∊[0; π], to faktycznie, y=x
potem od x∊[π; 2π] mamy zaczynając od punktu w którym skończyliśmy, y=−x+2π
no bo wykres cosinusa jest symetryczny dla tego przedziału
no i jak sobie narysujesz to już w przedziale, to popatrz że ta funkcje jest okresowa o okresie
2π
więc wystarczy to co sobie narysowałeś "przekalkować", i wychodzi taki zygzak
7 paź 21:33
michał: zastanawiam się jeszcze dlaczego dzidziną są liczby rzeczywiste..
7 paź 21:47
Adamm: no, cosx to masz dziedzina ℛ
arccosx to masz dziedzina [−1; 1], ale cosx∊[−1; 1] więc dziedzina to ℛ
i jeszcze z tym, łatwiej byłoby uzasadnić
dla x∊[−π; 0] masz arccos(cosx)=arccos(cos(−x))=−x (no bo −x∊[0; π])
i łatwiej sobie chyba narysować
y=−x dla x∊[−π; 0] i x dla x∊[0; π], i dopiero teraz przekalkować
7 paź 21:56
michał: ok już wszytsko rozumiem,Adamm bardzo Ci dziękuje
odwaliłeś kawał dobrej roboty
7 paź 22:05
Mila:

2) Wykres:
y=arccos(cosx)
y=x dla x∊<0,π>
dla x∊(π,2π> musimy przekształcić
x=π+u, gdzie u∊(0,π>
cos(π+u)=−cos(u)
y=arccos(cos(π+u))=arccos(−cos(u))=π−arccos(cos(u))=π−u⇔
y=π−u=π−(x−π)
y=−x+2π
8 paź 22:06
Adamm: Mila, wystarczyło cosx zapisać tak, by jego argument należał do przedziału (π; 2π>
czyli cosx=cos(2π−x)
2π−x∊<0; π)
prościej? moim zdaniem tak
i bez używania tych wszystkich gotowych wzorów
8 paź 22:12
Adamm: miałem na myśli, by należał do przedziału <0; π>, oczywiście
8 paź 22:12
Mila:
Można.
8 paź 22:15