nierówności logarytmiczne
Kasia: Proszę o pomoc z tym przykładem, zupełnie nie wiem jak go zrobić. Prosiłabym o pełne
rozwiązanie, bo mam jeszcze 3 analogiczne i chciałabym je zrobić sama.
Dziedzina to:
| 1 | | 1 | |
x∊(0, |
| ) suma ( |
| ,100000) suma (100000,∞) |
| 10 | | 10 | |
próbowałam ze zmienną t, ale mi nie wychodzi dobry wynik
7 paź 23:01
Kasia: tego też nie potrafię rozwiązać
byłbym wdzięczna za pomoc
7 paź 23:08
Kasia: Zrobiłam pierwszy przykład
7 paź 23:29
Eta:
1/ założenia; dobrze
można napisać ładniej : x∊(0,
∞)\{1/10, 10
5}
logx=t
[t+1+10−2t−1(5−t)(t+1)]*(5−t)(t+1)<0
(t
2−5t+6)(t−5)(t+1)
>0
(t−3)(t−2)(t−5)(t+1)>0
......
logx<−1 lub (logx>2 i logx<3) lub logx>5
x<1/10 lub x ∊(100, 1000) lub x∊(100 000,
∞) i x>0
Odp: x∊(0,1/10) U(100,1000) U (100 000,
∞)
===============================
2/ podobnie...
7 paź 23:37
Mila:
Dziedzina dobrze.
logx=t
t+1+2*(5−t)−(5−t)*(t+1) | |
| <0 |
(5−t)*(t+1) | |
t+1+10−2t−(5t+5−t2−t) | |
| <0 |
(5−t)*(t+1) | |
(t−2)*(t−3) | |
| <0⇔ |
(5−t)*(t+1) | |
(t−2)*(t−3)*(5−t)*(t+1)}<0⇔
t<−1 lub t∊(2,3) lub t>5⇔
logx<−1 lub 2<log<3 lub log x>5 i x∊D⇔
logx<log10
−1 lub log10
2<logx<log10
3 lub logx>log10
5⇔
| 1 | |
x∊(0, |
| lub x∊(100,1000) lub x∊(100 000,∞) |
| 10 | |
7 paź 23:42
Kasia: OOO, dziękuję bardzo
Udało mi się zrobić drugi:
D=(0,1) suma (1,2) suma (2,
∞)
...
(t
2−t+1)t(t−1)>0
dla każdego t∊R t
2−t+1>0
t∊(−
∞,0) suma (1,
∞)
ostatecznie: x∊(0,1) suma (2,
∞)
7 paź 23:46
Eta:
7 paź 23:47