matematykaszkolna.pl
indukcja matematyczna babaWanga: Witam. Czy ktos moglby mi polecic jakis sposob na zrozumienie indukcji matematycznej? Przesledzilam miliard stron i ksiazek i nie potrafie tego zrozumiec. Dla przykladu zadanko :
  n(n+1)(2n+1)  
12+22+32+..+n2 =

dla n>=1
  6  
Poczatek rozumiem zaczynamy od n0 w tym wypadku 1 i podstawiamy do funcji i otrzymujemy odpowiedz pozytywna. Jednakze dalej, gdy sprawdzamy czy rowniez dla n+1 bedzie pozytywny... zaczynaja sie schody nie rozumiem kompletnie kroku indukcyjnego.. Moze moglby mi to ktos wyjasnic na tym przykladzie? Bardzo prosze...
7 paź 23:48
5-latek: Zobacz do lustra czy czasami CI sie nos nie wydluza jak Piinokio emotka
8 paź 00:02
iteRacja: Nie wiem, na ile pomogę. ale może choć trochę. Wyobraź sobie długi rząd kostek domina ustawiony, tak jak na tej stroniehttp://www.enhancehq.com.au/training-nutrition/the-domino-effect/ 1/ sprawdzasz, czy jesteś w stanie przewrócić pierwszą kostkę 2/ sprawdzasz, czy pozostałe kostki odległości, żeby przewrócenie każdej kostki (numer k) zawsze spowodowało upadek następnej (o numerze k + 1)
8 paź 00:07
5-latek: czyli pierszy krok indukcyjny z robiony Drugimkrok indukcyjny Sprawdzamy czy jesli rownosc jest prawdziwa dla n czy tez jest prawdziwa dla nastepnej liczby naturalnej n+1 L=[ 12+22+32+......+ n2+ (n+1)2 Zauwaz ze 12+22+32+.... +n2= U{n(n+1)(2n+1) wiec lewa strona
n(n+1)(2n+1) 

+(n+1)2=
6 
PO sprowadzeniu do wspolnego mianownika mas
n(n+1)(2n+1)+6(n+1)2 

6 
Wymnoz uporzadkuj \PO redukcji
 2n3+9n2+13n+6 
L=

6 
Teraz patrze jak wyglada strona prawa Wstawiamy w miejsce n (n+1)
 (n+1)(n+1+1)(2(n+1)+1 
P=

6 
 (n+1)(N+2)(2n+2+1) 
P=

6 
P= U{(n+1)(n+2)(2n+3){6} Tak samo to uporzadkuj i zobacz czy L=P jesli tak to ta rownosc jest prawdziwa dla kazdej liczby naturalnej Zwroc uwage na to co napisalem po Zauwaz ze .
8 paź 00:31
5-latek: Ma byc oczywiscie po Zauwaz ze
 n(n+1)(2n+1) 
12+22+32+....+n2=

6 
Chochlik troche pograsowal sobie
8 paź 00:33
babaWanga: Dzieki Wam bardzo! Rozwiazalam juz kilkadziesiat zadan i wszystko mi sie zgadza. Moim bledem bylo nie dodawanie k do lewej strony, a jedynie k+1 i stad bledy rachunkowe, a test juz we wtorek . Dziekuje jeszcze raz bardzo!
8 paź 09:16
5-latek: Proste przyklady z dawnej szkoly sredniej masz opisane ladnie z Matematyka korepetycje nr 3 wydawnictwa greg
8 paź 09:19
5-latek: Chociaz do wtorku to bardzo blisko ale moze wypozyczysz sobie ksiazke w bibliotece Nadzieja Borowikowa Eugeniusz NIczyporowicz Indukcja zupelna w zadaniach (pare rozwiazanych i duzo do rozwiqazania I nie kłam wiecej ze miliard emotka
8 paź 09:23
.: Bab jakbyś miliard stron przewaliła, to byś juz nie żyła
8 paź 10:58
babaWanga: jutro ogarne. Dzis jeszcze zadania porozwiazywalam. Dziekuje jeszcze raz za pomoc
8 paź 20:34