indukcja matematyczna
babaWanga: Witam. Czy ktos moglby mi polecic jakis sposob na zrozumienie indukcji matematycznej?
Przesledzilam miliard stron i ksiazek i nie potrafie tego zrozumiec. Dla przykladu zadanko :
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+..+n2 = |
| dla n>=1 |
| | 6 | |
Poczatek rozumiem zaczynamy od n0 w tym wypadku 1 i podstawiamy do funcji i otrzymujemy
odpowiedz pozytywna.
Jednakze dalej, gdy sprawdzamy czy rowniez dla n+1 bedzie pozytywny... zaczynaja sie schody
nie rozumiem kompletnie kroku indukcyjnego.. Moze moglby mi to ktos wyjasnic na tym
przykladzie? Bardzo prosze...
7 paź 23:48
5-latek: Zobacz do lustra czy czasami CI sie nos nie wydluza jak
Piinokio
8 paź 00:02
iteRacja:
Nie wiem, na ile pomogę. ale może choć trochę.
Wyobraź sobie długi rząd kostek domina ustawiony, tak jak na tej stronie
http://www.enhancehq.com.au/training-nutrition/the-domino-effect/
1/ sprawdzasz, czy jesteś w stanie przewrócić pierwszą kostkę
2/ sprawdzasz, czy pozostałe kostki odległości, żeby przewrócenie każdej kostki (numer k)
zawsze spowodowało upadek następnej (o numerze k + 1)
8 paź 00:07
5-latek: czyli pierszy krok indukcyjny z robiony
Drugimkrok indukcyjny
Sprawdzamy czy jesli rownosc jest prawdziwa dla n czy tez jest prawdziwa dla nastepnej
liczby naturalnej n+1
L=[ 1
2+2
2+3
2+......+ n
2+ (n+1)
2
Zauwaz ze
1
2+2
2+3
2+.... +n
2= U{n(n+1)(2n+1)
wiec lewa strona
PO sprowadzeniu do wspolnego mianownika mas
Wymnoz uporzadkuj
\PO redukcji
Teraz patrze jak wyglada strona prawa
Wstawiamy w miejsce n (n+1)
| | (n+1)(n+1+1)(2(n+1)+1 | |
P= |
| |
| | 6 | |
P= U{(n+1)(n+2)(2n+3){6}
Tak samo to uporzadkuj i zobacz czy L=P
jesli tak to ta rownosc jest prawdziwa dla kazdej liczby naturalnej
Zwroc uwage na to co napisalem po Zauwaz ze .
8 paź 00:31
5-latek: Ma byc oczywiscie po Zauwaz ze
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+....+n2= |
| |
| | 6 | |
Chochlik troche pograsowal sobie
8 paź 00:33
babaWanga: Dzieki Wam bardzo! Rozwiazalam juz kilkadziesiat zadan i wszystko mi sie zgadza. Moim bledem
bylo nie dodawanie k do lewej strony, a jedynie k+1 i stad bledy rachunkowe, a test juz we
wtorek .
Dziekuje jeszcze raz bardzo!
8 paź 09:16
5-latek: Proste przyklady z dawnej szkoly sredniej masz opisane ladnie z Matematyka korepetycje nr 3
wydawnictwa greg
8 paź 09:19
5-latek: Chociaz do wtorku to bardzo blisko ale moze wypozyczysz sobie ksiazke w bibliotece
Nadzieja Borowikowa Eugeniusz NIczyporowicz Indukcja zupelna w zadaniach (pare rozwiazanych i
duzo do rozwiqazania
I nie kłam wiecej ze
miliard
8 paź 09:23
.: Bab jakbyś miliard stron przewaliła, to byś juz nie żyła
8 paź 10:58
babaWanga: jutro ogarne. Dzis jeszcze zadania porozwiazywalam. Dziekuje jeszcze raz za pomoc
8 paź 20:34