Algebra
mateusz: Witam mógłby mi ktoś pomoc i wytłumaczyć jak to się robi?
Czy działanie ° określone w zbiorze X jest przemienne, łączne, ma element neutralny, jeżeli :
1. X = Z, x ° y = x + y − xy
2. X = {−1,0,1}, x ° y = x2 − y2
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc
7 paź 15:00
'Leszek: Zobacz jak np. okreslony jest element neutralny : a o e = a
czyli : x o e = x + e − xe ⇔ x+ e − xe = x ⇒ e (1−x) = 0
Dzialanie przemienne : x o y = y o x ⇔ y o x = y + x − yx , jest przemienne ! i.t.d .....
7 paź 15:24