a
zupaa: Ciągnik gąsienicowy wykonuje zwrot w ten sposób, że jedna z gąsienic porusza się z inną
prędkością niż druga. Oblicz promień skrętu ciągnika, którego jedna gąsienica porusza się z
prędkością v1=5 m/s, a druga z prędkością v2=3 i 1/3 m/s. Odległość między gąsienicami wynosi
l=2,4 m.
7 paź 17:15
Janek191:
v1 = ω *( r + 2,4)
v2 = ω*r
−−−−−−−−−−−−−−−
7 paź 17:18
'Leszek: x − odleglosc wewnetrznej gasienicy od srodka okregu
ω − predkosc katowa obu gasienic jest jednakowa , ω = v/r
| | v2 | | v1 | |
Czyli : |
| = |
| ⇒ x = ...... |
| | x | | x+l | |
Promien zewnatrzny skretu :R = x + l
7 paź 17:22
zupaa: Dlaczego to 2,4 mam dodać do tego pierwszego promienia?
7 paź 17:29
'Leszek: Bo jedna gasienica jest dalej od srodka okregu ! !
7 paź 17:33
zupaa: No tak, ale nie jest powiedziane która... A skoro prędkość kątowa jest równa dla obu gąsienic,
to v1/r1 jest wprost proporcjonalne do v2/r2. Czyli v1 jest większe, to r1 musi być mniejsze,
co nie?
7 paź 17:36
'Leszek: Pomysl logicznie i popatrz na stadion na bieg na dystansie 400 m , dlaczego zawodnicy
startuja z roznych miejsc ?
Jezeli jedna gasienica ma wieksza predkosc od innej , to gasienica o wiekszej predkosci
jest gasienica zewnetrzna , a o mniejszej predkosci wewnetrzna ! !
ω = v/r , wiekszy promien wieksza predkosc ! ! !
7 paź 17:42
zupaa: No tak, masz rację. A co dalej, jeśli wyszło mi że promienie mają 4,8 m i 7,2 m? Czym jest
promień skrętu ciągnika, który mam wyliczyć?
7 paź 17:47
Janek191:
Jaka jest odpowiedź ?
7 paź 17:53
zupaa: Niestety nie mam odpowiedzi do zadania.
7 paź 17:54
zupaa: Stąd właśnie moje pytanie
7 paź 17:58
'Leszek: W zadaniu powinno byc to doprecyzowane , jezeli nie jest to ja bym przyjal jako promien
skretu srednia wartosc r1 i r2 , jako promien skretu srodka pojazdu !
To zadanie jest ze zbioru zadan :
B.Mendel dla klasy I ( wydanie 1997 r ) i w odpowiedzi jest podany wynik dla promienia
wewnetrznego .x= 4,8 m
7 paź 18:00
zupaa: Racja, bardzo Wam dziekuje!
7 paź 18:04