liczba złożona
Gradka: Niech α,a oraz b są calkowite oraz b ≠−1. Pokaż że jeśli α jest rozwiązaniem rówania
x2 + ax + b + 1 = 0, to a2 + b2 jest liczbą złożoną.
7 paź 08:56
karty do gry : Ponadto skoro wszystkie α,a,b są całkowite to z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych masz
α | b + 1 ⇒ b = (αk − 1) dla pewnego całkowitego k.
Wtedy
| | b + 1 | | kα | |
a2 + b2 = (α + |
| )2 + b2 = (α + |
| )2 + (αk − 1)2 = (α + k)2 + (αk − 1)2 |
| | α | | a | |
=
= α
2 + 2αk + k
2 + α
2k
2 − 2αk + 1 = α
2 + k
2 + α
2k
2 + 1 =(α
2 + 1 )(k
2 + 1)
A to będzie liczbą złożoną jeżeli tylko b ≠ −1
7 paź 10:16