Prawo de Morgana
Bartek: Wyznacz zbiory A∪B, A∩B, A\B i B\A, jeśli
A={x∍R: x2 +2x−3=0}, B={x∍R: x2 +2x−3≥0}
Wyznaczyć te zbiory dalej umiem ale nie umiem i nie rozumiem jak wyznaczyć te liczby z A i B.
Pomoże ktoś?
7 paź 18:42
'Leszek: Jezeli znasz Δ to :
x2 +2x − 3 = 0
Δ = 16 ,√Δ = 4 , x1 = − 3 lub x{2} = 1
Jezeli nie miales Δ , to : x2 + 2x − 3 = x2 − x +3x − 3 ⇔ x(x−1) +3(x−1) = 0
⇔(x−1)(x+3)= 0
7 paź 18:52
5-latek: Tylko co do tego ma prawo de Morgana ? Zreszta ktore?
7 paź 18:55
'Leszek: Zadne prawo de Morgana tu nie ma zastosowania ! to zadanie jest z dzialu
Algebra zbiorow .
7 paź 18:58