wypadkowa nadal
pytanko: Łódka oddala sie prostopadle od brzegu rzeki z prędkością 3,2 m/s ,szybkość nurtu
względem brzegu wynosi 2,4 m/s . Szerokość rzeki równa jest 32 m.
a) Oblicz wypadkowa szybkość lodki,
b) Określ kierunek ruchu lodki
c) Oblicz czas w którym łódka przepłynie rzekę
d) Oblicz długość odcinka po jakim woda zniesie łódkę
e) Oblicz drogę lodki jaka przebędzie pomiędzy brzegami
a) V wypadkowa = 4
b) tga = 4/3 w kierunku brzegu rzeki
c) t = 10 s
d) 24m
e) 40m
Nie bardzo zrozumiałem punkt d), ale wydaje mi się że o to chodzi, sprawdzi mi ktoś i powie co
źle?
7 paź 15:44
'Leszek: Wszystkie punkty masz dobrze zrobione , nie pokazales jak to robiles , ale najlepiej
zrob rysunek i w punkcie d) mozesz skorzystac z podobienstwa trojkatow !
Jest to odcinek drogi jaka przeplynie lodka w dol rzeki.
Zadanie to mozna rozwiazac rowniez na podstawie zasady niezaleznosci ruchow !
7 paź 15:54
pytanko:

Odcinek d, to linia przerywana na górze, to chodzi o to, czy przypadkiem do tego doszedłem,
myślałem, że to jest odcinek jakby łódka płynęła bez prądu do tego miejsca w którym łódką
lądowała z prądem
7 paź 15:57
'Leszek: Tak , rysunek jest poprawny ! Gratulacje. !
7 paź 16:11