Wykaż
X: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n i liczby całkowitej k∊{0,1,....,n−1} zachodzi
7 paź 11:06
iteRacja:
skorzystaj z definicji silni i rozpisz lewą stronę równania
sprowadź ją do wspólnego mianownika i napisz co Ci wyszło
7 paź 11:09
karty do gry : | | | | | | n! | | n! | |
L = | + | = |
| + |
| = |
| | | | k!(n−k)! | | (k+1)!(n − k − 1)! | |
| n!(k+1) | | n!(n−k) | | n!(n + k − k + 1) | |
| + |
| = |
| = |
| (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | |
| | (n+1)! | | | |
= |
| = | = P |
| | (k+1)!(n−k)! | | |
7 paź 11:13
5-latek: ten dowod jest w kazdej ksiazce do matematyki (ale po co sie meczyc i zagladnac.
7 paź 11:17
X: | (n!)*[(k+1)!*(n−k−1)!]+(n!)*[(n−k)!*k!] | |
| |
| k!*(k+1)!*(n−k)!*(n−k−1)! | |
7 paź 11:36
iteRacja:
X czy tłumaczenie 'kart do gry' jest jasne? czy mam napisać jak dalej masz przekształcać?
7 paź 12:06