Jak wyliczyć długość dwusiecznej kąta (w trójkącie NIEprostokątnym) ?
zgredek: Długości boków AC i BC trójkąta ABC są odpowiednio równe 5 cm i 8 cm. Kąt między tymi bokami ma
60 stopni. Oblicz długość dwusiecznej kąta ACB i długość boku AB.
Z tego co wyliczyłem AB = 7, ale skąd mam wyliczyć długość dwusiecznej ACB?
7 paź 14:53
iteRacja:
skorzystaj z tw. cosinusów, dotyczy dowolnego trójkąta
7 paź 15:15
5-latek:

Ogolnie
Jeski kąt miedzy bokami AC i AB oznaczymy α to dlugosc odcinka dwusiecznej AD kata A
jest rowna
Pozostale odcinki dwusieczych inych katow otrzymujesz przez cykliczne przestawienie a, b c
Zastosuj to do swojego zadania
7 paź 15:16
Eta:

P(ABC)=0,5*8*5sin60
o= 10
√3
| | 5 | |
P1=4*d*sin30o= 2d , P2=0,5*5*d*sin30o= |
| d |
| | 4 | |
P(ABC)=P
1+P
2
| 13 | |
| d=10√3 ⇒ d=................. |
| 4 | |
7 paź 15:37
zgredek: Wielkie dzięki!
7 paź 15:37
Eta:
Widzę,że błędnie oznaczyłam trójkąt
Popraw oznaczenia na moim rysunku ( zgodnie z treścią
Obliczenia są ok
7 paź 15:40