Okregi i styczna
5-latek:

Do dwoch okregow zewnwtrznie stycznych wykreslono dwie styczne zewnwtrzne ktore przcinaja sie
ze soba pod kątem 60
o
Promien wiekszego okregu wynosi 12 . Oblicz promien okregu mniejszsego
2α=60
o to α=30
o
mam trojkat prostokatny o kątach 30, 60 , 90
o
To OP= 24
jednak dalej nie bardzo wiem jak to policzyc
5-latek: Troche ten Twoj rysunek pomogl
Ja juz wiem o co chodzi
OO
1= R+r to wiadomo
Natomiast przy konstrukcji stycznej zewnwtrzej do dwoch okregow rysujemy okrag pomocniczy o
promieniu R−r
| 12−r | |
Wtedy mamy cos60o= |
| |
| 12+r | |
24−2r= 12+r stad 3r=12 to r=4
dzieki