wielomiany, parametr
zorka5: wyznacz wartości parametru m, dla których równanie (m+1)x4 − (m+1)x2 + 4m = 0 ma cztery różne
pierwiastki.
Starałam się to jakoś rozbić na postać iloczynową, ale słabo szło, gdzieś znalazłam, ze trzeba
podstawić po x2 parametr, ale kompletnie nie pamiętam co się później robiło. HELP!
7 paź 14:39
'Leszek: x2 = t , t> 0
(m +1) t2 − (m+1) t + 4 m = 0
Δ > 0
m+1 ≠ 0
7 paź 14:48
5-latek: Ogolnie masz taka postac
x4+x2+c=0 gdzie c to stala
Jak bys rozwiazala rowniie takie
x4+x2−6 =0 ?
7 paź 14:48
zorka5: dobra, podstawiłam t pod x
2 i nawet wyszło coś

D Trzeba było sobie przypomnieć zadania z
parametrem

Dla osób, które będą później szukać:
1)Podstawić parametr (np t) pod x
2
2) Policzyć deltę
3)Sprawdzić czy t1 + t2 > 0 i t1*t2 > 0
4) m+1 !=0 => m!=0
5)Część wspólna ze wszystkiego
7 paź 14:52
'Leszek: Tak ,dobrze jest ! ! gratulacje ! ! ( punkcie drugim Δ > 0 )
7 paź 14:55
5-latek: dzien dobry Leszsek
Wedlug mnie nie potrzeby robic punktu nr3
wystarczy t1>0 i t2>0
Wtedy mamy 4 rozwiazania .
7 paź 14:59
'Leszek: Dzien dobry @ 5−latek ,
Z warunku Δ > 0 wynika ze sa dwa rozwiazania dla zmiennej t , przy czym jedno moze byc
dodatnie drugie ujemne i wowczas nie bedzie czterech rozwiazan dla x .
Wiec warunek 3) jest konieczny !
W tym warunku 3) wykorzystujemy wzory Vietea .
7 paź 15:04