ciąg
alfa: | | xn2 | |
Niech 0<x1<1 oraz xn+1=xn+ |
| . Jak wykazć że ciag (xn) jest monotoniczny i |
| | n(n+1) | |
ograniczony.
To jest zadanie z wykaznia zbiezności tego tego ciągu. Ktoś moze wytłamaczyc na tym przykładzie
bo mam takie podobne jeszcze kilka.
7 paź 12:17
Adamm: | | xn2 | | 1 | |
0<xn+1−xn= |
| < |
| |
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
rozpatrzmy taki szereg
(x
2−x
1)+(x
3−x
2)+...
jest on oczywiście o wyrazach dodatnich, i jest on zbieżny z kryterium porównawczego
S
n=x
n+1−x
1, skoro zbieżny jest ciąg S
n, to również S
n+x
1 a zatem i x
n+1 (czyli x
n)
7 paź 13:18
Adamm: albo po prostu rozpatrzmy szereg
x1+(x2−x1)+(x3−x2)+...
i od razu n−ta suma częściowa to xn
7 paź 13:21
Adamm: mam błąd, możesz nawet nie czytać
7 paź 13:32
alfa: ok, wiec moja prosba aktualna
7 paź 16:13
mat: Wystarczy pokazać, że {x
n} to ciąg Cauchy'ego (więc zbiezny → ograniczony)
Ustalmy dowolne n, m ∊ N (niech m>n, powiedzmy m =n +k)
| | xn+k−12 | |
Wtedy xm=xn+k=xn+k−1+ |
| <... |
| | (n+k−1)(n+k) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
<xn+ |
| + |
| +..+ |
| |
| | (n+k−1)(n+k) | | (n+k−2)(n+k−1) | | (n)(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=xn+ |
| − |
| + |
| − |
| ....+ |
| − |
| |
| | n+k−1 | | n+k | | n+k−2 | | n+k−1 | | n | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli |xn+k−xn|≤ |
| − |
| |
| | n | | n+k | |
a to juz wsytarczy
7 paź 17:07
mat: trzeba poprawić to oszaocwanie, bo bezpodstawnie sobie założylem ze x
n+k−12<1
7 paź 17:11
alfa: A jak to wykazać
7 paź 19:21
Adamm: xn2 nie jest mniejszy od 1
podstaw sobie np. x1=0,9 to masz x2>1 i skoro ciąg jest rosnący to xn>1 dla n≥2
7 paź 19:22
mat: tak tak, to wlasnie napisalem wyzej!
7 paź 21:12
Adamm: tak, tylko myślałem że alfa nie zrozumiał, dlatego napisał to co w 19:21
7 paź 21:17