matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność trygonometryczna
NZQ:
cos(2x−
π
5
)≥
1
2
Proszę o pomoc
7 paź 10:59
5-latek:
π
cos
= 0,5
3
π
π
cos(2x−
)≥ cos
5
3
π
π
2x−
≥
+2kπ wyznacz x
5
3
π
π
lub 2x−
≥−
+2kπ wyznacz x
5
3
Rownanie elementarne cosx=a ma rozwiazania x=a+2kπ lub x=−a+2kπ
7 paź 11:53