Czy da sie obliczyc takie wyrazenia?? Tryg. Sin2x=2-2√2 i sin2x= 2-2√2
moniq: Czy da sie obliczyc takie wyrazenia

Tryg.
Sin2x=2−2√2 i sin2x= 2−2√2
Wyszly mi w jednym zad i nwm co z tymzrobic

Z góry dzieki
7 paź 22:37
iteRacja:
jeśli chodzi o sin2x= 2−2√2:
− sprawdź, czy wynik należy do <−1, 1>, jeśli tak to równanie ma rozwiązanie
− jeśli wystarczy rozw. przybliżone, to teraz możesz obliczyć na kalkulatorze przybliżenie
2−2√2 i sprawdzić w tablicach, dla jakiego kąta funkcja sinus osiąga taką wartość
− ten kąt to będzie przybliżenie 2x, i obliczasz x
7 paź 23:06
iteRacja:
obliczasz x uwzględniając dziedzinę funkcji
7 paź 23:10
moniq: Obliczam x czyli po prosru dzie przez dwa i uwzgledniam dzuedzine
7 paź 23:16
iteRacja:
tak, uwzględniasz dziedzinę funkcji i jej okresowość
czy miałaś funkcje arcsin x ?
7 paź 23:20
moniq: Dzieki bardzo ogarnelam juz
7 paź 23:37