Czy równanie jest równaniem pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi?
Camonday: Czy to równanie jest równaniem pierwszego stopnia z dwiema nie wiadomymi:
2x−y²=0
W odpowiedziach napisano, że nie, ale mam pytanie: dlaczego?
Przecież można je rozpisać jako ax+by=c, a²+b²>0. (a=2, b=−y, c=0)
warunek a²+b²>0 również zachodzi ponieważ suma dwóch kwadratów jest nie większą niż zero tylko
gdy jest równa zeru (bo kwadraty nie mogą być ujemne) więc zarówno a jak i b musiało by być
równe 0 a wiemy że a =2
7 paź 14:24
Adamm: 2x−y2 to wielomian 2 stopnia, bo masz tam y2
7 paź 14:30
Janek191:

y
2 = 2 x − równanie paraboli ( krzywej II stopnia )
7 paź 16:59
pomagier:
To już dwóch jasnowidzów.
7 paź 17:01