s
garnek: Oblicz prędkość liniową i przyspieszenie dośrodkowe punktów powierzchni kuli ziemskiej leżących
na równiku i szerokości geograficznej 60 stopni. Promień Ziemi przyjmij jako 6400 km.
7 paź 16:04
'Leszek: Dla rownika :
| | 2πR | | 2π 6400000 m | |
v= |
| = |
| = ....... predkosc liniowa (m/s) |
| | T | | 24 *3600 s | |
| | v2 | |
a= |
| = ........., przyspieszenie dosrodkowe ( m/s2 ) |
| | R | |
Dla szerokosci geograficznej φ = 60°
r = R * cos φ = 6400000* 0,5 = 3200000 m
| | 2πr | | 2π 3200000 m | |
v = |
| = |
| = .............(m/s) |
| | T | | 24* 3600 s | |
| | v2 | |
a= |
| = .........(m/s2 ) |
| | r | |
7 paź 17:12
garnek: Skąd wziął się cos z szerokości? Nie rozumiem tego kroku

Mogę prosić o wyjaśnienie? Mam
rysunek, ale niezbyt do mnie przemawia...
7 paź 17:16
'Leszek: r − odleglosc danego punktu na szerokosci φ od osi obrotu Ziemi ,
Z rysunku : r = R* cos φ
7 paź 17:25
garnek: Dlaczego akurat razy cos?
7 paź 17:27
'Leszek: Trygonometria ! ! !
7 paź 17:28
7 paź 17:30
Janek191:

α = 60
o
7 paź 17:48
zupaa: Rozumiem, DZIEKUJE

7 paź 17:49