trapez opisany na okregu
5-latek:

W trapezie opisamym na okregu podstawa gorna jest dwa razy mniejsza niz dolna a obwod
trapezu jest rowny 102cm
Obliczyc dlugosci obu podstaw
Wobec tego ze trapez jest opisany na okregu to sumy bokow przeciwlglych musza byc rowne
Wiec rysunek do zadania powiniem wedlug mnie wygladac tak jak zrobilem
4x+8x= 102
x= 8,5
Podsatwa AB= 34cm a podsatwa CD= 17cm
7 paź 18:20
Eta:
7 paź 19:26
'Leszek: Czy to jest trapez rownoramienny , bo w tresci nie jest to napisane !
7 paź 19:30
Eta:
Dorzucę do tego zadania pytanie:
b) oblicz długość promienia r tego okręgu
7 paź 19:30
5-latek: Eta 
Dojde do tego jak bede robil wlasnosci miarowe figur .
Leszek wedlug mnie on musi byc rownoramienny
7 paź 19:38
iteRacja:
5−latku dołączam do Leszka
też nie widzę w treści zadania powodu, żeby rysować trapez równoramienny
ale zadanie rozwiązane bez tego założenia, daje ten sam wynik
7 paź 20:22
5-latek:
iteRacja (pozdrawiam

Pomysle nad tym jeszcze .
7 paź 20:45
Mila:
1)
a=2b
2)
P=(a+b)*r
3)
P=p*r⇔P=51*r
(a+b)*r=51*r
a+b=51
3b=51
b=17
a=34
7 paź 21:06
5-latek: dziekuje
Milu za to rozwiazanie

Zadanie bylo w rozdziale Okregi i trojkaty wpisane o i opisane na okregu wiec tak
rozwiazalem .
7 paź 21:20